Home / zed / Abu Dhabi - Förenade Arabemiraten / Wallström bekräftar plan om Jemensamtal
USA uppmanar de inblandade i kriget i Jemen till samtal. På bilden passerar en fiskebåt förstörda byggnader i den viktiga hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah), Jemen. Arkivbild.

Wallström bekräftar plan om Jemensamtal

JemenTT

USA uppmanar de stridande parterna i Jemen till fredssamtal – i Sverige.

Det stämmer, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

USA:s försvarsminister Jim Mattis vill att mötet ska äga rum i november.

Vi måste gå framåt mot en fredsansträngning här, och vi kan inte säga att vi ska göra det någon gång i framtiden, säger han under ett besök vid Fredsinstitutet i Washington, enligt nyhetsbyrån AFP.

Vi måste göra det här inom de närmaste 30 dagarna.

Mattis säger att Förenade Arabemiraten och Saudiarabien, som stödda av USA strider mot Huthirebeller i Jemen, är redo för samtal. Dessa skulle enligt Mattis äga rum i Sverige tillsammans med FN-sändebudet Martin Griffiths.

Fått frågan

Margot Wallström bekräftar planerna.

Det stämmer att vi har fått en fråga från FN om vi skulle kunna vara en plats där FN-sändebudet kan samla parterna i den här konflikten. Och kom ihåg att det här för närvarande är den största humanitära kris vi har i världen. Vi har hela tiden, både i FN- och EU-sammanhang, stöttat Martin Griffiths, säger hon till TT vid Nordiska rådets toppmöte i Oslo.

Hon vill inte uttala sig om det praktiska kring ett eventuellt möte mellan de stridande parterna, men kommenterar valet av plats.

Jag tror att de tycker att det är en bra plats att mötas, och de vet att vi är engagerade i den här frågan och kanske också litar på oss och känner förtroende för oss.

TT: Kan Sverige spela någon roll som medlare också?

De här diskussionerna får ju skötas med Martin Griffiths, hur han vill lägga upp detta. Än så länge är det han som sköter alltihop och sköter samordningen. Hittills har det handlat om att hitta en plats.

Skört och svårt

En förutsättning för samtalen är ett eldupphör mellan de stridande parterna, säger Jim Mattis enligt CNN.

Det skulle ge det särskilda sändebudet Martin Griffiths – som är väldigt bra och vet vad han gör – möjligheter att samla dem i Sverige och få ett slut på det här kriget.

Även USA:s utrikesminister Mike Pompeo uppmanar till fredssamtal. Han vill att den saudiskledda koalitionen upphör med alla flyganfall i samtliga bebyggda områden i Jemen. Samtidigt uppmanas Huthirebellerna, som antas få stöd från Iran, att sluta med sina robotanfall riktade mot Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.

Tidigare försök till fredssamtal om det krigshärjade Jemen har misslyckats. I september i år planerades samtal i schweiziska Genève, men de bröt samman redan innan de hann börja. Jemens utrikesminister Khaled Alyemany anklagade då Huthirebellerna för att försöka sabotera samtalen och krävde att FN blir mer bestämt när det gäller att få den andra sidan till förhandlingsbordet.

Läget är skört och svårt, enligt Margot Wallström.

Och om de (samtalen) nu kan äga rum i Sverige så är vi förstås glada över det, att vara platsen för det. Men det är långt från säkert att det här går bra. Vi ska inte ta ut någonting i förskott, utan bara säga att vi gärna är den platsen, säger hon.

About Sten

Check Also

Slopat handelsstopp kan bli öppning på Balkan

KosovoTT Kosovos nyvalda regering med premiärminister Avdullah Hoti i spetsen tar bort de strikta hinder …