Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Wallström: Det bådar inte gott för världen

IranTT

Utrikesminister Margot Wallström (S) är djupt oroad över USA:s besked att överge kärnenergiavtalet med Iran.

Det här bådar inte gott för regionen och inte för resten av världen heller, säger hon till TT.

Sverige har de senaste dagarna fört samtal med Iran, dit UD:s kabinettssekreterare Annika Söder (S) åkte för att diskutera bland annat den kärntekniska överenskommelsen och vikten av att den behålls. Men även det amerikanska beskedet om avtalet som världen har väntat på med viss bävan.

Jag menar att man måste vara mer rädd om en överenskommelse som slutits efter mer än tio år av förberedelser och regelrätt förhandling, och dessutom har så pass många parter med, och som har regelbundna kontrollmekanismer som visat sig fungera, säger Wallström.

”Redan orolig region”

Hon är oroad att det kommer få negativa följdverkningar i en redan orolig region, där inbördeskrig rasar i Jemen och Syrien. Men hon fruktar också att USA:s president Donald Trumps beslut kan få negativa konsekvenser för många länder och påverka andra delar av världen.

Det kommer att påverka Saudiarabien och Israel och andra. Vi är djupt oroade över det här beskedet.

Samtidigt säger hon att det är lugnande att Irans president Hassan Rohani meddelat att de inte kommer att dra sig ur avtalet, eller betrakta det som ogiltigt efter USA:s sorti.

Oklara följder för handel

TT: Vad får beslutet för konsekvenser för EU:s och Sveriges handel och samarbeten med Iran?

Det här måste vi analysera nu, när vi förhoppningsvis får reda på fler detaljer om vad USA menar med de striktaste sanktionerna och exakt hur det kan påverka både EU och oss och vår handel, säger Wallström.

Wallström tror också att Trumps utspel kan få negativa konsekvenser för trovärdighen för andra framtida avtal och politiska processer.

Det var ett ganska anmärkningsvärt tal president Donald Trump höll, får man lov att säga. Det var också delvis motsägelsefullt, för man kan ju undra hur det här kan övertyga Nordkorea att skriva under någon sorts överenskommelse med USA.

About Sten

Check Also

Grekiskt flyktingläger i lågor

GreklandTT-AFP Greklands största flyktingläger Moria, på Lesbos, har delvis evakuerats till följd av en större …