Därför betalade han för Rasmus Paludans koranbränning

: 1/26/23, 8:44 AM
Updated: 1/26/23, 12:39 PM
تشانغ فريك
Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT
تشانغ فريك Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Chang Frick till Alkompis: Jag känner mig jättedum

Alkompis – Exklusivt: Chang Frick, som bland annat är programledare i SD-finansierade Riks, uttryckte sin ursäkt för den högerextreme Rasmus Paludans koranbränning i Stockholm i lördags.

Som svensk, kan jag bara be om ursäkt för det Paludan gjorde. Jag hoppas att Paludan nästa gång väljer att läsa koranen i stället för att elda den. Det hade varit bättre, säger han till Alkompis.

Chang Frick, entreprenören och journalisten från Skåne i södra Sverige har blivit en central person i mediernas bevakning, efter att det avslöjats att han betalat för demonstrationstillståndet för Paludan-utspelet. En transaktion på 320 kr gjorde chefredaktören för högersajten Nyheter idag till en av Sveriges mest omtalade personer de senaste dagarna. Vad var hans egentliga motiv? Bär han ansvaret för de internationella konsekvenserna av den allt svårare processen för Sveriges anslutning till NATO, de massiva protesterna och uppmaningen till bojkott av Sverige från Al-Azhar universitetet? Alkompis har intervjuat Chang Frick över telefon om hans syn i dessa frågor.

Chang Frick låter uppgiven när Alkompis ringer honom. Under samtalets gång trendar hans namn fortfarande på Twitter vid sidan om Rasmus Paludan.

– Det var inte riktigt den här uppmärksamhet som jag hade hoppats på. Att jag skulle finansiera någon för att bränna en koran ger mig ont i magen, det stämmer inte.

Men du har ju ändå bekräftat att du har betalat för ansökningsavgiften för att kunna genomföra koranbränningen?

– Ja, det är helt korrekt. I syfte att protestera mot Turkiet, inte för att genomföra en koranbränning.

Chang Frick förklarar hur hans motiv handlade om att sluta upp sitt nätverk från högerkanten för att se om det gick att genomföra en protestaktion mot Turkiet på samma sätt som vänsteraktivister gjort. Han nämner Rojavakommittérna som utförde demonstrationen med en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som hängdes upp och ned utanför stadshuset på torsdagsmorgonen förra veckan. Den som visade intresse och svarade på hans förfrågan var Rasmus Paludan.

– Jag hade från början ingen direkt kontakt med Rasmus Paludan, utan det var via en kontakt i mitt nätverk av högerpersoner. Jag försökte via min kontakt förmedla att jag inte tyckte att koranbränning var lämpligt, men tyvärr så borde jag ha varit tydligare. Jag borde ha skött kommunikationen med Paludan direkt själv, det var ett misstag.

Så du kom med andra förslag på aktioner?

– Ja, precis. Att bränna Turkiets flagga eller en Erdogan-teckning till exempel.

Utdrag ur chatt mellan Chang Frick och Rasmus Paludan på Telegram

Varför tyckte du då att det var olämpligt att bränna kopia av koranen?

– Jag tar religion på allvar. Jag hånar inte människor som tror på Gud. Jag växte själv upp i en kristen familj, vi läste bibeln och religion var heligt.

Men kan du förstå att det framstår som lite lustigt, att du ändå teamat ihop dig med muslimprovokatören Paludan? Han är ju känd för att bränna just koranböcker och håna muslimer.

– Jag känner mig jättedum i efterhand, det var ett stort misstag. Jag förlitade mig på att min kontakt i nätverket hade koll på läget. Så egentligen valde jag inte att samarbeta med Paludan, det bara blev så och allt gick väldigt fort.

I demonstrationsansökan som du betalade för behöver man ju specificera vilken typ av aktion det handlar om. Såg du inte där att det handlade om koranbränning?

– Nej, tyvärr såg jag inte ansökan utan jag fick bara en faktura från Polisen. Jag fick reda på det först när jag läste om det i media.

Det har idag kommit ut att Al-Azhar universitetet, som är världens största muslimska universitet, uppmanar till bojkott av Sverige. Känner du något ansvar?

– Jag känner till viss del ansvar för konsekvenserna, jag gjorde ett misstag. Jag skulle själv ha pratat med Paludan, då kanske detta inte hade hänt. Men sen kan man ju tänka att vem som helst hade kunnat betala den där avgiften, så det är inte säkert att det inte hade hänt.

Du har sagt att koranbränningen inte var din idé, och Paludan har sagt att det inte var hans idé heller, kan det ha kommit från Sverigedemokraterna?

– Nej, det finns ingen koppling till Sverigedemokraterna.

Givet dina starka kopplingar till Sverigedemokraterna, så finns det ju många som spekulerar kring partiets koppling till denna aktion. Vad kan du säga om det?

– Det är inte många som vill associera sig till en person som Rasmus Paludan, han är besvärande på många sätt och agerar ofta ensam.

– Jimmie Åkesson har ju varit ute och pratat om att det är yttrandefrihet. Men jag vill inte personligen att detta ska bli en fråga där vi ska stå upp för koranbränningar och att fler får den idén. Det är inte det som en debatt om yttrandefrihet ska handla om tycker jag.

Till Expressen skrev Chang Frick att ”några har swishat lite slantar för hela grejen och de pengarna för jag så klart över till Paludan, det är ju inte pengar jag ska sitta på”. Men när Alkompis frågar om detta så förnekar han att han fört över några donationer till Paludan.

– Det handlade om typ 220 kr som skickats via Swish för att stötta en protestaktion mot Turkiet, inte konkret till Paludan.

Uppfattar jag dig korrekt då att din intention var att försvåra NATO-processen? Är du i så fall nöjd med utfallet?

Nej, det var inte min intention. Jag tycker att Sverige måste stå på sig när Turkiet ställer krav, vi ska inte tappa ansiktet. Jag uppfattade att regeringen var svag. Vi kan till exempel inte lämna ut människor som är journalister, och jag önskar att regeringen kunde vara tydligare med det. Så det handlar mer om protest mot Turkiet än mot NATO-processen som sådan.

Många muslimer har tagit mycket illa upp av koranbränningen, förstår du varför? Och skulle du vilja säga något till dem?

– Ja, jag förstår. Jag har själv varit utsatt för påhopp. Min mamma var Jehovas vittne, ett kristet konservativt samfund. Jag förstår hur det är att misstänkliggöras och ses som konstig. Det är liksom en del av ens identitet, och en attack på det man tror på.

– Som svensk, kan jag bara be om ursäkt för det Paludan gjorde. Jag hoppas att Paludan nästa gång väljer att läsa koranen istället för att elda den. Det hade varit bättre.

Julia Agha, Mouhannad Abou Zytoon

Alkompis Communication AB 559169-6140 © 2024.