Första svenska dödsoffret sedan kriget bröt ut i lördags

: 10/9/23, 10:34 PM
Updated: 10/9/23, 11:09 PM
Barnen Sila och Nawal Madi innan de dödades. Foto: Privat
Barnen Sila och Nawal Madi innan de dödades. Foto: Privat

Alkompis – Exklusivt: Muhammad Madi, som befinner sig i Sverige, meddelade under måndagskvällen att hans två brorsdöttrar, Sila, ett och ett halvt år, och Nawal Madi, fyra år, tillsammans med deras mamma, omkommit under den israeliska bombningen av Gaza idag. Flickornas farbror bekräftar att en av flickorna, Nawal Madi, var svensk medborgare.

Familjen Madi publicerade under måndagskvällen ett uttalande på sociala medier om de två systrarnas död, samt deras mor, Yasmine Madi, till följd av en israelisk flygbombning under måndagen. Familjen berättade att de kommer att ta emot kondoleanser i Angeredsmoskén i Göteborg i morgon, tisdag.

Pappan till flickorna, Ahmed Madi, är bosatt i Göteborg efter att ha kommit till Sverige år 2014 i flykt från kriget i Gazaremsan.

Gazaremsan har utsatts för en allvarlig bombning som har skördat hundratals dödsoffer och tusentals skadade, inklusive barn, sen i lördags. Palestinska Röda Halvmånen säger att det i nuläget inte finns någon säker plats i Gaza för civila på grund av den israeliska bombningen. Målet är enligt Israel att stoppa Hamas och “deras förmåga och vilja att hota och attackera Israels invånare under många år framöver”.

Det svenska utrikesdepartementet har tidigare idag meddelat att man inte har några uppgifter om svenska dödsfall. ”UD och Sveriges utlandsmyndigheter i Israel och Palestina följer utvecklingen noga”, skriver ministeriets pressjour i en kommentar till SVT. ” Vi har i nuläget inga uppgifter om skadade eller avlidna svenskar”. Alkompis har tagit kontakt med UD under måndagskvällen, men har inte fått några nya uppgifter ännu.

Under lördagen skärpte UD resereglerna som tidigare gällde för icke-nödvändiga resor till gränsområdena mot Gaza och utökade dem till att omfatta hela Israel.

Alkompis Communication AB 559169-6140 © 2024.