Svensk-libanes i Libanon: Min säkerhet är inte viktigare än min familjs säkerhet
Beirut, Alkompis – Trots spänningar vid Libanons gränser och oro för ett fullskaligt krig, verkar situationen i landet vara relativt normal. Beirut och andra regioner erfar just nu en sommarsäsong med fler turister än vad landet sett på flera år. Tiotusentals återvändande utlandsboende, inklusive svensk-libanesiska medborgare, befinner sig just nu i landet trots upprepade uppmaningar från svenska UD att inte resa till Libanon. Svenskar på plats uttrycker att de uppskattar Sveriges omtanke om deras säkerhet, men anser att deras personliga säkerhet inte är viktigare än deras familjers säkerhet i Libanon.
Sedan Israels krig mot Gaza, som startade efter Hamas attack den 7 oktober, har dagliga strider vid Libanons södra gräns lett till dussintals dödsfall och stor förstörelse i gränsområdena, vilket tvingat tiotusentals människor att fly. Striderna har stundtals intensifierats, men har hittills hållits inom de överenskomna regler (”Rules of engagement”) som etablerats under årtionden av konflikter mellan Hizbollah och den israeliska armén.
Under de senaste veckorna har Israels hot om en storskalig attack mot södra Libanon ökat, efter att den amerikanska medlingen mellan parterna misslyckats med att nå en politisk överenskommelse som enligt Israels önskemål skulle hålla borta Hizbollahs stridande från gränsen och möjliggöra för de tusentals israeliska flyktingarna att återvända hem. Libanon framstår idag som ett öppet slagfält, hotat av ett förödande krig som enligt israeliska hot skulle kunna förvandla landet till ett nytt Gaza, medan verkligheten bortom den södra landsgränsen är en helt annan.
Turistfylld sommar i Beirut
Beirut och andra regioner upplever en sommar fylld av turism på nivåer som landet inte sett på flera år. Trots upprepade uppmaningar att inte resa till Libanon, återvänder många utlandsboende, inklusive svenskar, för att besöka landet.
Medan Israels försvarsminister Yoav Gallant talar om förberedelser för krig i Libanon, lanserade Libanons premiärminister i övergångsregeringen, Najib Mikati, en turistkampanj från strandlivet i Beirut. Han uppmanade arabiska och utländska turister att besöka landet och uttryckte förhoppningar om att en lösning snart skulle nås i södra Libanon.
Många i Libanon anser att denna motsättning inte är ovanlig. Libanon har, sedan staten grundades för ungefär 100 år sedan, genomlevt krig, kriser och sammanbrott som samtliga generationer har upplevt. Denna “anpassning” till kriser är en av de främsta anledningarna till att tiotusentals besöker landet, trots starka och upprepade varningar.
Svenskar berättar
Alkompis har talat med flera personer som rest till Libanon trots den svenska regeringens och andra staters reseavrådan. De berättar om sina anledningar till att åka till Libanon, och sina uppfattningar om situationen i landet på nära håll.
Samtliga personer som Alkompis talat med i Beirut nämner familj och släkt som huvudanledningen till varför de åkt till Libanon trots reseavrådan.
Imad, en svensk-libanesisk man, bokade sin resa i början av 2024 efter flera års väntan. Han övervägde att avboka resan flera gånger, särskilt efter att SAS ställt in sina flygningar till Beirut. Men familjens glädje över hans besök, deras förberedelser samt deras försäkran om att situationen i Beirut var stabil fick honom att ta beslutet att ändå resa i sommar. Sedan han anlände har han inte märkt några tecken på krig eller säkerhetsspänningar, trots den ”sorgliga situationen” i södra delen av landet, förklarar han.
Amer (pseudonym), en annan svensk-libanesisk man, är ännu mer fast besluten att besöka sitt hemland. Han berättar för Alkompis att han uppskattar Sveriges omtanke om sina medborgares säkerhet, men han anser inte att hans personliga säkerhet är viktigare än hans familjs och vänners säkerhet i Libanon. Amer säger att han är beredd att ta risken och fullt ansvar för sitt beslut. Han uppmanar alla länder som utfärdat reseavrådan att pressa på för att stoppa kriget i Gaza och Libanon för att skydda alla civila, oavsett nationalitet.
“Libanon bevittnar en kris varje år”
Mona (pseudonym), en libanesisk kvinna bosatt med sin familj i Saudiarabien, besöker Libanon varje år med sina barn för att träffa familjen och njuta av den libanesiska sommaren. Trots situationen i södra delarna av landet och oro för krigets eskalering, säger hon att denna sommar i Libanon inte skiljer sig från tidigare år och att det snarare är fler turister än vanligt i år.
Elie, som har franskt uppehållstillstånd, planerar att inom kort resa till Libanon. Han säger att de israeliska hoten har upprepats sedan oktober i olika former och anser att de är en del av den psykologiska krigsföring som libaneserna är vana vid och det hindrar dem inte från att fortsätta sina liv som vanligt.
Sami, bosatt i Storbritannien, delar en liknande åsikt. Han säger till Alkompis att striderna fortfarande är begränsade till gränsområdet i söder och att en eskalering är osannolik. Han påpekar att Libanon ”upplever kriser varje år, vare sig de är säkerhetsmässiga, politiska eller ekonomiska.” Han berättar att han tidigare har avbokat en resa på grund av liknande varningar utan att något hände, och vill inte upprepa sitt ”kostsamma misstag” igen.
Utrikesdepartementet varnar resenärer
Sveriges utrikesdepartement har utfärdat upprepade varningar om att inte resa till Libanon på grund av situationen i landets södra områden och risken för att konflikten eskalerar. UD har även uppmanat svenskar som befinner sig i landet att lämna omgående. Statsminister Ulf Kristersson har uttryckt sin ilska över att många ignorerat reseavrådan, efter att UD meddelat att uppskattningsvis 5 000 svenskar har rest eller planerar att resa till Libanon denna sommar.
Wassim Haidar
Julia Agha