Alkompis undersökning visar att händelserna i Gaza och Israel påverkar attityden hos arabisktalande väljare i Sverige som följer Alkompis. 86 procent uppger att de är missnöjda med svenska politikers agerande till följd av den pågående utvecklingen i konflikten. 78 procent uppgav att de känt oro för att uttrycka sin åsikt i frågan den senaste månaden och hela 75 procent uppgav att deras tillit för politikerna i allmänhet har försämrats. Undersökningen visar även att många väljare skulle vara redo att byta politiskt block i nästa riksdagsval, om det andra blocket bättre representerade deras hållning i frågan.

Alkompis – Exklusivt: Alkompis undersökning, genomförd 7 – 15 november med 407 respondenter, visar att 66,8 procent är ”mycket missnöjda” med svenska politikers agerande över den pågående utvecklingen i Israel och Palestina. 18,9 procent uppgav att de är ”missnöjda” jämfört med 4,2 procent som är ”ganska nöjda”, 1,5 procent som varit ”mycket nöjda” och 8,6 procent som uppgav ”neutral/ingen åsikt”.

I undersökningen uttryckte 95,8 procent av de tillfrågade att Sverige borde stödja en internationell vapenvila i Gaza, jämfört med 2,2 procent som inte tyckte det och 2 procent som var osäkra. När det gäller svenska partiernas ståndpunkter angav 31,9 procent av de tillfrågade att de inte visste vilka svenska partier som ”tar tydlig ställning för eldupphör i Gaza”. 38,3 procent uppgav att Vänsterpartiet stödjer vapenvilan, jämfört med 29,2 procent som uppgav Socialdemokraterna. 12,8 procent ansåg att inget politiskt parti stödjer en vapenvila.

Alkompis undersökning visar även att cirka 78 procent av respondenterna känt sig oroliga för att uttrycka sin åsikt i Palestina-frågan den senaste månaden. 46,7 procent uppgav att de känt denna oro ”hela tiden”.

Undersökningen visade också på en kraftig nedgång i respondenternas förtroende för politiker i allmänhet. Cirka 75 procent uppgav att deras tillit för politikerna hade försämrats, jämfört med cirka 11 procent vars tillit för politikerna förbättrats och 13 procent vars tillit inte förändrades, varken positivt eller negativt.

Gustav Agneman, tidigare forskare i statsvetenskap på Lunds universitet, och numera docent i Nationalekonomi vid NTNU i Norge, kommenterade resultaten:

– Det är uppenbart att det finns ett stort missnöje med regeringens ställningstaganden. Nästan alla tillfrågade anser att Sverige borde ta en tydlig ställning till förmån för vapenvila i Gaza, medan regeringen valde att avstå från att rösta om en FN-resolution för vapenvila. Vänsterpartiet är det parti som de flesta tillfrågade anser har tagit ställning för vapenvila och det kan förklara varför stödet för dem har ökat kraftigt enligt er undersökning.

Vilka slutsatser kan man dra från resultaten?

– Trots vissa begränsningar i undersökningen tror jag att den speglar väl vad många arabisktalande i Sverige känner. Det är utan tvekan en extremt viktig fråga för väldigt många. Vi ser hur tilliten till svenska politiker, som redan innan var låg hos denna väljargrupp, kraftigt har försämrats på kort tid.

Är det vanligt att konflikter i andra delar av världen påverkar hur människor i Sverige röstar?

– Om man kollar på väljarkåren i stort brukar utrikespolitiska frågor hamna ganska långt ner i listan över de viktigaste politiska frågorna. Men för en växande väljarskara med rötter i andra länder kan utrikespolitiken vara helt avgörande för var man väljer att lägga sin röst. Det ser vi också tydligt i er undersökning, då en relativt stor del av deltagarna anger att de skulle kunna tänka sig att byta politiskt block ifall den andra sidan bättre representerade deras syn i Palestinafrågan. De stora protesterna runt om i landet visar även att frågan väcker politiskt engagemang som sträcker sig bortom valdagen, säger Gustav Agneman, docent, till Alkompis.

Mouhannad Abou Zytoon

Julia Agha

Om undersökningen
Denna undersökning är inte statistiskt säkerställd och representerar endast ett urval av arabisktalande i Sverige. Undersökningen pågick mellan den 7 – 15 november och hade 407 respondenter.