Alkompis träffar den irakiska fotografen Ishtar Obaid när hon besöker Stockholm i samband med en utställning i Gamla Stan.

– Detta är kanske det första initiativet som tas för kvinnliga fotografer i Irak. År 2024 – det är väldigt sent men bättre än inget, säger den kvinnliga fotografen Ishtar Obaid.

Jag träffar Ishtar Obaid vid en lokal i Gamla Stan. Högljudda amerikanska och tyska turister irrar runt utanför och letar efter Sveriges bästa köttbullar – en miljö som kontrasterar hårt mot den utställning med bilder tagna av kvinnliga irakiska fotografer som pågår därinne.

Foto: Saba Kareem

Ishtar Obaid är en imponerande person. Hon föddes i Moskva till två irakiska föräldrar och växte sedan upp i London. Hon gjorde karriär inom finans i Förenade Arabemiraten och blev på sin fritid världsmästare i Jiu Jitsu.

– När jag såg bilder kablas ut från mitt hemland under upproret 2019 bestämde jag mig för att flytta hem. Jag ville dokumentera den folkliga resningen, säger hon.

Hon kände sig trygg och välkommen av det irakiska folket, men när hon försökte bryta sig in i den mansdominerade journalistkåren för att fotografera professionellt stötte hon direkt på hinder.

Foto: Enas Hassan

– Vi kvinnliga fotografer nekas access och när vi väl får det fråntas vi den accessen för att manliga fotografer inte vill tillåta det. De utnyttjar rådande patriarkala strukturer för att hålla oss ute, säger Ishtar Obaid och tillägger att inte alla manliga fotografer är dåliga.

Ett sådant undantag är den erfarne fotografen Safin Hamid som menar att det är orimligt att hälften av befolkningen stängs ute ur fotografibranschen bara för att de är kvinnor.

Foto: Saba Kareem

– Det stärker förstås vår bransch att kvinnor tar bilder. Mellanöstern är redan ett område som är svårt att bevaka på grund av mängden av farliga händelser. Kvinnor har mycket att bidra med, inte minst med tillgång till rum som män inte har tillträde till, säger Safin Hamid.

Projektet finansieras delvis av Svenska Institutet och har lett till workshops och utbildningar i ett samarbete mellan svenska organisationen Global Reporting och Framing Photojournalism School i Erbil, Irak.

Foto: Ishtar Obaid

Vid lokalen i Gamla Stan betraktar jag bilder av Enas Hassan som i sina fotografier följt 52-åriga Jouza Ahmed Yassin, den första kvinnan i Irak att bli vald till mukhtar – bychef; Saba Kareem, som fotat Marwah Al-Naimi, en kvinnlig ingenjör som startade eget företag, ”Det gröna guldet”, med affärsidén att producera ekologiska jordbruksprodukter av avfall och Ishtar Obaid, som följt 22-åriga Nuur som är med i Baghdad Skate Girls, en community av skateboardtjejer.

– Tjejerna som åker skateboard stöter inte på det man kanske förväntar sig av ett konservativt samhälle som det irakiska, nämligen trakasserier eller fördömanden. Snarare ser folk på denna märkliga bräda med hjul för allra första gången i många fall.

Foto: Ishtar Obaid

Trots att temat “tjej åker skateboard i muslimskt land” är uttjatat och ofta en produkt av en problematisk västerländsk blick slås jag av bilderna Ishtar Obaid tar. Det är inte en västerländsk blick, det är ingen anda av korsfarare i mänskligheten man får ta del av från 22-åriga Nuur. Snarare verkar det självklart att tjejer åker skateboard vid den eviga floden Tigris stränder.

Edgar Mannheimer