Socialdemokraternas systerparti i Palestina, Fatah, var på besök i Stockholm. Alkompis talade med talespersonen och lektor i statsvetenskap, Raed Debiy.

Det råder ett slags undantagstillstånd i hela Palestina, inte bara i Gaza. Alnajjah-universitetet i Nablus där Raed Debiy föreläser har tvingats erbjuda digital undervisning eftersom Israel, genom checkpoints och förstärkt säkerhet, i praktiken blockerar många av de 25 000 elever som studerar vid universitetet.

– Israel har alltid bedrivit en politik som angriper de palestinska universiteten eftersom det är där intellektuellt motstånd föds. Men sedan den 7:e oktober har allting eskalerat. Nablus är under total blockad, säger han och tillägger att hundratals dekaner, rektorer och akademiker dödats i Gaza och att på Västbanken så har tiotals akademiker gripits och hundratals studenter gripits och dödats i samband med Israels räder.

Raed Debiy var tidigare medlem i Fatahs ungdomsparti och undervisar idag många unga människor på Västbanken. Enligt Raed har unga palestinier helt tappat hoppet om framtiden. Enligt flera rapporter växer Hamas, Fatahs största politiska rival, popularitet på Västbanken.

– Unga i Palestina tillhör den fjärde generationen under israelisk ockupation. För dem är alla dörrar stängda. Med tanke på att det nu är 800 000 israeliska bosättare på Västbanken och att det inte finns tillstymmelse till fredsförhandlingar så kommer deras kalkyl vara annorlunda.

Jag frågar Raed Debiy om det många i Sverige undrar över – vad han tycker om varför det tog så lång tid för Fatahs systerparti, svenska Socialdemokraterna, att fördöma Israels krig mot Gaza – som just nu utreds för folkmord i Haag.

– För det första uppskattar vi att Sverige under socialdemokratiskt styre år 2014 erkände staten Palestina, vilket nu fler länder gjort, som Norge, Irland och andra. Men jag skulle vilja säga att när man är socialdemokrat är det viktigt att agera för fred och frihet i alla lägen – inte bara när det gäller Ukraina. Vi behöver handling och inte ord om vi ska häva ockupationen av Palestina och arbeta för en långvarig fred.

Vad känner du när du ser den svenska solidaritetsrörelsen med Palestina?

– Jag vill hedra den här rörelsen. Vi har träffat aktiva i rörelsen i Malmö, Göteborg, Uppsala och Stockholm. Vi tror att de jobbar åt rätt håll och står på rätt sida historien.

När jag frågar om huruvida en politisk framtid i Palestina kan komma att innefatta Hamas undviker Raed att svara direkt utan säger istället att vilken framtid det än blir måste det ske demokratiskt.

– Vårt framtida politiska styre måste väljas av det palestinska folket, och jag tror att alla partier har rätt att ställa upp.

Det är många som hävdar att din partiledare, Mahmoud Abbas (Abu Mazen), har blivit irrelevant och har tappat det palestinska folkets förtroende – hur ser du på det?

– Mahmoud Abbas har ägnat större delen av sin politiska karriär åt att stå fast vid ickevåldsprincipen och arbeta för fred. Som tack möts han med tystnad från det internationella samfundet inför Israels dagliga brott mot palestiniers rättigheter. Finansiering till den palestinska myndigheten har även strypts och fredsförhandlingar har helt stannat av. Och värst av allt är att man har tillåtit 800 000 ofta tungt beväpnade bosättare att illegalt ta palestinsk mark. Allt detta sammantaget gör att palestinier tappar hoppet för Mahmoud Abbas tanke om fred och icke-våld, säger Raed Debiy.

Edgar Mannheimer