Alkompis – Exklusivt: Sveriges ambassadör i Libanon med ansvar för Syrien, Jessica Svärdström, träffade under tisdagen Aisha Al-Dibs, ansvarig för kvinnofrågor vid den syriska övergångsregeringen. Al-Dibs har kritiserats hårt efter att hon i en medieintervju uttryckt att Syriens konstitution bör grunda sig på sharialagar, samt att kvinnors ansvar i första hand är för sina familjer och män.

Möte med Aisha Al-Dibs

I ett inlägg på Facebook skriver Aisha Al-Dibs att hon och den svenska ambassadören under mötet den 28 januari diskuterade de projekt och program som övergångsregeringen planerar för att stötta och stärka Syriens kvinnor.

Al-Dibs betonade även i inlägget att återuppbyggnaden av den förstörda infrastrukturen är en akut prioritet, och att upphävandet av sanktionerna mot Syrien skulle möjliggöra nya framsteg i utvecklingen.

Vill ha sharialagar i Syrien

Aisha Al-Dibs, som är den första kvinnan att besitta en position i övergångsregeringen, möttes av omfattande kritik efter uttalanden hon gjorde i en intervju med den turkiska statliga TV-kanalen TRT Arabic den 28 december 2024. Hennes uttalanden utlöste en våg av fördömanden från allmänheten, inklusive krav på hennes avgång.

En central fråga som diskuterades i TRT-intervjun var Al-Dibs uppmaning till internationellt stöd för en ny samhällsstruktur, en egen ”syrisk modell”, baserad på islamistisk lag. Kritiker menar att sharialagar strider mot internationella mänskliga rättigheter, och står i konflikt med Syriens religiösa och ideologiska mångfald.

“Kvinnors primära ansvar är i hemmet”

I intervjun sa Al-Dibs även att hon framöver gärna ser att kvinnor tar mer plats inom det offentliga, men att de inte bör överge de “prioriteringar som naturen och Gud skapat för henne, inklusive ansvaret i familjen”. Vidare förklarade hon att en kvinna i första hand bör bry sig om sig själv, sin tro, sin familj och sin man.

Den syriska journalisten Rola Haider reagerade på intervjun i ett inlägg på sociala medier: “Aisha är förvirrad mellan sitt uppdrag som tjänsteman i övergångsregeringen och mellan kvinnors rättigheter och plikter som det syriska folket själva ska bestämma genom grundlagen!”

Möte med partiarken

Den 21 januari träffade ambassadören Jessica Svärdström även patriarken Johannes X på dennes residens i Damaskus. Enligt den syrisk-ortodoxa kyrkans hemsida beskrivs det hur mötet “lyfte fram vikten av att samarbeta och konsolidera alla ansträngningar för att bygga ett nytt Syrien, grundat på värderingar som medborgarskap och jämlikhet.”

Enligt hemsidan ska de även ha diskuterat vikten av att utarbeta en inkluderande konstitution som “garanterar alla typer av frihet, rättvisa och respekt för lagen för alla medborgare utan undantag”.

UD: “Kvinnors rättigheter i det nya Syrien en viktig fråga”

Den svenska regeringen har ännu inte kommunicerat något kring officiella möten med representanter från Syriens nya styre. Därför väcker Jessica Svanströms senaste möten en del frågor kring Sveriges position och planer på samarbeten.

Alkompis ställde nedan frågor till UD presstjänst:

Planerar utrikesminister Maria Malmer Stenergard att besöka Syrien?

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard hade häromveckan ett digitalt möte med syriska kvinnoorganisationer. Att kvinnors rättigheter respekteras i det nya Syrien är en viktig fråga för regeringen och för EU.

Vad var syftet med det mötet mellan svenska ambassadören och Aisha Al-Dibs?

Dialog med parter som har en roll i att utforma den politiska transitionen och Syriens framtid är en naturlig och viktig del av ambassadens arbete. Det innefattar övergångsstyret men även FN, civilsamhället och andra aktörer på plats i Syrien.

Regeringens – och EU:s – politik är tydlig när det gäller kvinnors rättigheter och deltagare. Den fortsätter regeringen och ambassaden att driva och lyfta i samtal med det syriska övergångsstyret. Nu återstår att se ifall övergångsadministrationen kan gå från ord till handling för att skapa det fria och demokratiska Syrien som det syriska folket förtjänar och där kvinnors rättigheter och deltagande respekteras.

Hur ser ni på kritiken mot Al-Dibs efter hennes intervju i TRT där hon bland annat säger att Syrien ska ha sharialagar?

UD gör ingen bedömning av kritik från tredje part, men konstaterar att det är positivt att det förs diskussion kring hur kvinnors rättigheter och representation i Syrien kan säkerställas.

Vad var syftet med Jessica Svärdströms möte med patriarken Johannes X?

Assadregimens fall utgör en historisk möjlighet för alla syrier att bygga ett fritt och demokratiskt Syrien. Detta är något både Sverige och EU vill se. Ambassaden för löpande dialog med flera delar av det syriska samhället, inklusive landets många trossamfund, bland annat i syfte att undersöka hur Sverige kan stötta en sådan process. Det är av yttersta vikt att alla syriers, inklusive kristnas, rättigheter respekteras.

Har ambassadören träffat eller kommer hon att träffa andra parter i Syrien?

Ambassaden har regelbunden dialog med olika parter i Syrien. De har kontakter på politisk nivå med företrädare för interimsregeringen, och med organisationer och civilsamhällesgrupper som Sverige stödjer genom biståndet.

I samtalet med företrädare för interimstyret för ambassaden bland annat fram de tydliga förväntningar Sverige och EU har på det syriska styret om att säkerställa en inkluderande politisk process där alla syriers mänskliga rättigheter respekteras.