Alkompis – Malmö: Nyanlända upplever ofta en brist på sociala interaktioner och utanförskap. Men när Alkompis undersöker frågan visar det sig även finnas goda exempel på vänskap över de kulturella gränserna. Framgångsfaktorn beskrivs ofta som en ömsesidig öppenhet och respekt.
Att få nya vänner i vuxen ålder kan vara svårt. Om man dessutom bor i Norden så har man särskilt otur. Enligt InterNations årliga studie hamnar Sverige i bottenrankingen som ett av världens svåraste land att skaffa nya vänner i.
Utmaningar för nyanlända
Khaled, bosatt i Malmö sedan 2014, beskriver stora svårigheter med att skapa vänskapsband med etniska svenskar. Han upplever att fördomar och bristande förtroende försvårar relationer. Det menar även Malik, som bott 17 år i Sverige:
– Kulturella skillnader kan vara en barriär, men ömsesidig acceptans är nyckeln till en starkare gemenskap.
Positiva exempel på vänskap
Samia Hawari delar en hoppfull berättelse om sin granne, som hjälpte henne när hon var ny i Sverige. Deras vänskap visar hur öppenhet och kulturell nyfikenhet kan överbrygga skillnader. Samia berättar för Alkompis hur hennes granne lärt henne om lagar i Sverige och visat henne runt i lokalområdet.
– Min granne har endast en dotter, som numera bor i Umeå. Så hon är helt ensam.
Samia berättar att de ofta fikar tillsammans och grannen var även gäst på Samias barns bröllop.
Svenskföddas perspektiv
Matteo, född och uppvuxen i Malmö, erkänner att han saknar vänner från andra kulturer. Han menar att bristen på naturliga mötesplatser försvårar interkulturella relationer.
Samhällsdebatten skapar fördomar
Ahmad, som arbetar i Malmö, anser att politisk retorik och svenska medier förstärker fördomar och skapar spänningar. Han efterlyser en mer inkluderande samhällsdebatt för att minska polariseringen i samhället.
Shade Farah
Malmö