Alkompis träffar Sveriges arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson under tisdagen, en vecka efter den värsta masskjutningen i svensk historia. Tio personer dödades i dådet, elva med gärningsmannen, och nu väcks en oro och rädsla bland svenskar med utländsk bakgrund.

”Känner ilska och sorg”

Mats Persson uttryckte sin bestörtning över attacken och betonade att han “lider med alla dem som nu ser sina anhöriga drabbas i det här fasansfulla dådet”.

De flesta dödsfall var personer med utländsk bakgrund. Det bekräftades under fredagen, när polisen var färdiga med att identifiera alla offer efter skolskjutningen.

Polisen har varit förtegen om motivbilden, men de var tidiga med att uttrycka att de inte kunnat se något ideologiskt motiv. Detta uttalande har fått kritik, och många menar att polisen så tidigt inte borde ha uttalat sig om motiv, eftersom det tolkades som att de uteslutit ett högerextremt motiv.

I dag är många svenskar med utländsk bakgrund rädda för liknande attacker. Vad kan du säga till dem?

– Jag förstår den rädslan. Nu vet vi ju inte motivet, utan nu måste polisen få arbeta i fred och det är viktigt att inte spekulera. Men jag har full förståelse för den känsla av oro som många känner.

Invandrare som samhällsproblem

Mats Persson ville inte kommentera kritiken om att regeringen, med stöd från Sverigedemokraterna, ofta använder ett ”vi och dem”-narrativ.

– Nej, vi vill bygga ett samhälle som vi bygger tillsammans och nu är det tid för samling.

Ja, men på senare tid finns flera uttalanden från politiker där man enfaldigt skyller samhällsproblem på invandrare, till exempel arbetslöshet, kriminalitet, osv.

– Många av de problem vi har i det svenska samhället drabbar ju människor som lever i utanförskapsområden.

Mats Persson berättade vidare hur de åtgärder som regeringen vidtar, framförallt kommer att gynna människor som kommer från andra länder och som bor i utanförskapsområden.

Hur bra tycker du då själv att regeringen och det svenska samhället har varit för att också lyfta det positiva som invandrare bidrar med?

– Väldigt många människor som har invandrat till Sverige bidrar varje dag i det svenska samhället. Många som jobbar, försörjer sig själva, startar företag, kommer på nya idéer och uppfinningar. Och det är viktigt att säga att de är en viktig del av den svenska historien.

Vidare uttrycker Mats Persson att trots det positiva som invandringen bidragit med till det svenska samhället, så återstor stora problem med att integrationen inte fungerar.

– Människor fastnar i att man lever på bidrag år efter år, inte kommer in i det svenska samhället. Barnen lär sig inte tillräckligt i skolan, förklarar Mats Persson.

Att bekämpa hatretorik

Vid frågan om vad regeringen kan göra för att minska hatretoriken från politiker, särskilt från extremhögern, är Mats Persson tydlig, men vill inte rikta sina ord mot extremhögern eller annat specifikt håll:

– Jag vänder mig väldigt starkt emot alla dom i samhället som hatar, som sprider hat, som sprider hot, som vill splittra vårt samhälle. Det vi behöver nu är samling. Att vi alla tillsammans försöker bygga ett Sverige. Och all hat, all hot, inget av det är acceptabelt.

Gärningsmannen Rickard Andersson är fortfarande en gåta för utredningen. Ingen motivbild har kunnat fastställas och han har lämnat ytterst få digitala spår efter sig. Det som däremot går att konstatera är att han haft dålig ekonomi. Rickard Andersson har inte haft något arbete på 9 år, och därmed ingen taxerad inkomst.

Huruvida svenskar med svår ekonomisk ställning kan ha ett starkare incitament att hysa negativa känslor mot invandring, är en fråga som berör ministerns båda ansvarsområden: integration och arbetsmarknad.

Kan hatretoriken bidra till att man ser invandrare som fiender, eller konkurrenter, på arbetsmarknaden?

– Problemet i Sverige är inte att invandrarna tar jobben från svenskarna, utan huvudproblemet i Sverige är att för få invandrare kan jobba och stå på egna ben och försörja sig själv. Många gör det. Många försörjer sig själva och bygger upp en framtid för sina barn. Men alldeles för många som har kommit till Sverige och har flytt eller kommit hit är försörjda av samhället och står inte på egna ben.

Regeringens plan för integration

Vid frågan om hur regeringen idag arbetar med integration berättade Mats Persson att deras viktigaste satsning är på utbildning. Han betonade att utbildning är gratis i Sverige och det skapar möjligheter för människor att läsa sig det svenska språket.

– Vi tycker det är viktigt att människor lär sig svenska och att vi vill ha ett samhälle där man från dag ett i Sverige möts av budskapet att: kom gärna hit och bidra, men var också en del av det svenska samhället och det är viktigt att lära sig svenska.

Alkompis har sett många läsare som känner sig ovälkomna i Sverige, trots att de arbetar och gör sitt bästa för att bidra till det svenska samhället.

Hur skulle Sverige fungera om alla med utländsk bakgrund en dag slutade gå till arbetet?

– Då skulle nog inte Sverige fungera. För då skulle inte sjukvården fungera. Då skulle inte tandläkarmottagningarna fungera. Då skulle inte bussen komma i tid. De allra flesta invandrare som har kommit till Sverige bidrar och gör sitt bästa och är en del av vårt samhälle och är en stor tillgång för Sverige. Och sen har vi för många som står utanför som vi hoppas i framtiden ska kunna bli en tillgång för Sverige.

Mahmoud Agha