Home / Utrikes / Australien / Australien stänger samhälle – men inte skolan
Australiens premiärminister Scott Morrison uppmanar australier att stanna hemma. Arkivbild.

Australien stänger samhälle – men inte skolan

CoronavirusTT

Ställ in alla resor och gör så lite som möjligt. Det är uppmaningen från premiärminister Scott Morrison till australierna.

För att bekämpa coronaviruset läggs mycket av samhällsaktiviteten i malpåse. Men skolorna stängs inte.

Scott Morrison sade på söndagen att vissa arbetsrelaterade resor och transporter av nödvändigt gods kan fortsätta, men att alla andra resor – inklusive semesterresor över påskhelgen – bör ställas in.

Den federala regeringen beordrar också många näringsidkare att stänga, däribland pubar, kasinon, gym och biografer. Restauranger får fortsätta erbjuda leveranser och ta-med-mat.

Jag beklagar djupt att de anställda och entreprenörer som påverkas av detta kommer att drabbas ekonomiskt, säger premiärministern i ett tal till nationen.

Öppna skolor

Besluten kommer efter överläggningar med Australiens delstater, som också inför egna åtgärder. South Australia och Western Australia kommer från och med tisdag i stort sett att stänga gränserna för resenärer – alla som reser in i delstarterna måste sätta sig i 14 dagars karantän.

Vi är i krig, sade Western Australias premiärminister Marc McGowan på en presskonferens.

Så snälla, res inte.

Sedan tidigare har Tasmanien och Northern Territory aviserat liknande strikta inreseregler.

Victorias premiärminister Daniel Andrews meddelar också att skolorna där inleder påsklovet några dagar i förväg, från och med tisdag.

New South Wales har liksom flera andra delstater ett senare påsk- eller höstlov, med början först den 10 april, och enligt Morrison ska de hållas öppna tills dess.

Oroliga föräldrar kan dock hålla sina barn hemma om de vill, förklarar premiärministern i sitt tal.

Nytt stödpaket

Regeringen i Canberra presenterade på söndagen även ett nytt stödpaket på 66,4 miljarder dollar, motsvarande drygt 400 miljarder kronor, för att hjälpa främst småföretagare och dem som blivit arbetslösa i virusets spår.

Förra veckan kom ett annat stödpaket på motsvarande 110 miljarder kronor, och mer stöd är att vänta.

Vi kommer att fokusera på dem i första ledet, de som tar emot de första smällarna av de ekonomiska effekterna. Det kommer fler paket och mer stöd, sade Morrison.

Australien är ett att få länder där flera av de mest populära sporternas högstaligor fortsatt spela, om än inför tomma läktare. På söndagen kom dock beskedet att nationalsporten Aussie Rules, en slags australisk variant av rugby, lägger den just inledda säsongen på is tills vidare.

Landet har redan stängt sina gränser för besökare från utlandet och de australier som kommer hem måste sätta sig i två veckors karantän.

Under söndagen steg antalet smittade i landet till över 1 200.

About Sten

Check Also

Libyenarmé återtar Haftars sista fäste i väst

LibyenTT-AFP Styrkor tillhörande Libyens FN-stödda enhetsregering (GNA) har tagit tillbaka staden Tarhuna sydöst om huvudstaden …