Var mer intima i vardagen för ett bättre sommarsex, tipsar terapeuten och sexologen Kalle Norwald. Arkivbild.

Expertens tips: Så får du till sommarsexet

SamhälleTT

Semester – lösa och lediga och äntligen tid för en massa härligt sex.

Eller trötta och slitna efter en stressig vår, med uppbokade aktiviteter var och varannan dag och allt för högt ställda förväntningar.

Sommarsexet är inte alltid enkelt.

Sexlivet, som många av oss tänker borde blomstra när vi äntligen är lediga tillsammans, möter många utmaningar och hinder. Ihopträngda i en liten stuga eller husvagn, för mycket rosévin, mygg och fästingar, barn som aldrig lägger sig – listan kan göras lång på saker som sätter käppar i hjulet för den efterlängtade intimiteten i sommargrönskan.

Men det som framför allt ställer till det är vi själva och våra hjärnor, säger Kalle Norwald, terapeut och auktoriserad sexolog. I sitt yrke möter han många par som vill ha hjälp med just sommarsexet.

Jag tycker mig se att många har väldigt höga förväntningar och krav på sexlivet under de veckor man har ledigt. ”Nu har vi jobbat i 48 veckor, nu ska vi ses och allt ska bli helt magiskt bra.” Det matchar inte verkligheten alla gånger, och då kan det bli en kris i förhållandet.

Prioritera varandra

Det kanske inte är en slump att så många skiljer sig efter semestern, säger Kalle Norwald. Att komma tillbaka till jobbet och känna att sommaren inte alls motsvarade de förväntningar man hade på samlivet kan ställa mycket på ända.

Men varför har vi så högt ställda förväntningar på semestersexet? Och varför blir det ofta inte som vi hoppats?

Sommaren innebär mer tid och färre måsten som vår vardag annars är ganska präglade av. Men sedan är vi duktiga på att boka in oss ändå. Vi ska till svärföräldrarna, det är nöjesparken och grillkvällar med vänner och turer till landet. Det är inte jättemycket tid för återhämtning, säger Norwald.

TT: Hur ska man förhålla sig till sommarsexet då?

Man bör vara mer realistisk. Har man möjlighet så kanske man ska säga att vi inte bokar in någonting en del av den här semestern, vi bara ägnar åt oss varandra. Att man prioriterar tid för varandra och inte har varenda sekund inbokad.

Trappa upp lusten

Sexlust funkar inte som en lysknapp som går att slå på när det passar. Den är en färskvara som måste upprätthållas hela tiden, säger Kalle Norwald.

Man trampar ofta i den fällan till semestern – att man inte har upprätthållit lusten och intimiteten resten av året. Man tänker att ”nu kommer jag bli pangupphetsad den 15 juli när jag går på semester.” Men det funkar inte så för de allra flesta.

Ett tips kan vara att prioritera intimitetsbeteenden året runt, eller åtminstone ”trappa upp” inför den åtråvärda semestern. Det kan innebära att kramas och pussas mer i vardagen, smeka varandra mer eller bara säga fina saker och bekräfta varandra.

Det är inte kärnfysik. Det är helt logiskt att när man kommer varandra närmare så får den sexuella lusten utrymme att blomstra mer.

Viktigt att prata

Som med alla relationer är nyckeln att kommunicera, säger Kalle Norwald. Det kan vara svårt att prata om sex, även i en fast och långvarig relation, men att inför semestern sätta sig ner och diskutera vilka förväntningar man har kan lösa en stor del av problemen. I bästa fall kan ju faktiskt sommaren vara ett tillfälle att utforska och testa saker man kanske inte gör i vardagen.

Ibland säger man att det är lättare att bara ligga än att prata om det, men sätt er ner och ta snacket. Vad tänker du om sommaren, vad vill du få ut av den, det här skulle jag vilja utforska i sommar. Var nyfikna på varandra.

Samtidigt är det viktigt att inte trissa upp tanken på sommarsexet alltför mycket.

Vi tänker att sommarsexet är något alla vill ha, men vissa par kanske inte ser det som prio överhuvudtaget. Då kan man uppleva att man i stället blir dömda av andra, av samhället, men sexet måste ju faktiskt inte blomstra på sommaren.

About Sten

Check Also

Nu kommer svar om flygolyckan i Umeå

OlyckaTT Vad var det som hände då nio personer omkom när ett flygplan från Umeå …