Home / Utrikes / Asien / Mattis kräver större insatser från Pakistan
Jim Mattis.

Mattis kräver större insatser från Pakistan

PakistanTT-AP

Under sin första resa till Pakistan i egenskap av USA:s försvarsminister kräver Jim Mattis att Pakistans regering måste göra mer för att stävja militanta terrorgrupper som får vistas ostört i landet, enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

Mattis själv avstod från att tala med journalister på plats i Pakistan, men inför hans möte med premiärminister Shahid Khaqan Abbasi sade sig båda sidor ha vilja till ett fortsatt samarbete och till att Islamabad spelar en nyckelroll i kampen om fred i Afghanistan.

Mattis resa kommer i ett känsligt läge. USA reagerade med ilska när Pakistan häromveckan släppte Hafiz Saeed, som är terrormisstänkt efter Bombaydåden 2008. Om inte Saeed ställs inför rätta kommer det att drabba ”Pakistans rykte världen över”, förklarade Vita huset i Washington.

Pakistans regering slår ifrån sig delar av den amerikanska kritiken. Efter Mattis besök gjorde Abbasis kontor ett uttalande där premiärministern förnekar förekomsten av så kallade fristäder i landet, att regeringen är besluten om att utplåna terrorismen en gång för alla samt att hans land delar samma mål som USA när det gäller kampen mot terrorismen.

About Sten

Check Also

Ung man hittad med stickskador i Visby

BrottTT En man, drygt 20 år gammal, har skadats i centrala Visby. Ärendet rubriceras som …