En man hedrar offren vid den minnesplats som utformades efter Sandy Hook-massakern år 2012 då 20 barn och sex lärare mördades av en ensam gärningsman Arkivbild

Ny öppning i Sandy Hook-fallet efter HD-dom

USATT-Reuters

Högsta domstolen i USA har levererat en dom som kan resultera i att vapenföretaget Remington ställs till svars för den brutala massakern på Sandy Hooks för- och lågstadieskola då 20 barn och sex lärare mördades av en ensam gärningsman.

Händelsen ägde rum i staden Newtown i delstaden Connecticut 2012. Gärningsmannen, den 20-årige Adam Lanza, använde det halvautomatiska vapnet AR-15 under dådet. Efter massakern sköt Lanza sig själv. Senare hittades också hans mor död i deras gemensamma hem.

År 2014 gick ett antal anhöriga till offren för skolmassakern samman och stämde vapentillverkaren Bushmaster Firearms, som ägs av Remington. Enligt stämningen borde vapnet AR-15 aldrig ha sålts till allmänheten, eftersom det var tillverkat för militär användning.

”Gång på gång har mentalt instabila personer och brottslingar med lätthet fått tillgång till AR-15 och kunnat släppa lös gevärets dödliga kraft på våra gator”, stod det i dokument som lämnades in till domstolen.

Remington har i sin tur överklagat stämningen men på tisdagen meddelade HD att vapenföretagets begäran avslås, vilket ger offrens anhöriga rätt att driva sin stämningsansökan vidare.

Rättad: I en tidigare version beskrevs vapnet AR-15 felaktigt.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …