Makedonsk polis sköt barn med gummikulor

Grekland har fördömt att Makedonsk polis har skjutit gummikulor på flyktingar på den grekiska sidan av gränsen vid utposten Idomeni. 

Mer än 11 000 flyktingar har fastnat i den grekiska utposten Idomeni på gränsen till Makedonien. Sedan Balkan-länder stängt sina gränser i februari har flera oroliga scener utspelat när gränsvakter skjutit tårgas och gummikulor mot flyktingarna som försöker ta sig över den stängda gränsen. Senast igår rapporterade hjälparbetare att tårgas skjutits mot flyktingar.

I slutat av veckan spreds rykten om att gränsen skulle öppnas men när flyktingarna närmades sig gränsen besköts de med tårgas och gummikulor av den makedonska polisen berättade flyktingen Nizar som pratat med BBC.

Enligt Läkare utan gränser skadades tre barn på huvudet av gummikulor. Efter helgens attacker sökte 300 personer vård för skador relaterade till attacken. 30 av dem hade blivit skadade av gummikulor.

Polisens attacker har lett till fördömanden från den grekiska regeringen.

”Det hänsynslösa användandet av kemikalier, gummikulor och chockgranater mot utsatta grupper, speciellt när det inte fanns ett skäl för sådant våld, är en farlig och bedrövlig handling”(Red översättning)

George Kyritsis, talesperson för regeringens migrations-koordinering

Greklands grannländer har stängt sina gränser.

Detta i kombination med EU:s transportöransvar som innebär sanktioner mot transportörer som säljer biljetter till asylsökande, gör att 50 000 människor nu är strandsatta i Grekland.

Redaktionen

About Sten

Check Also

Naken man körde full från badplats

BrottTT En överförfriskad man i 35-årsåldern bestämde sig på onsdagskvällen för att köra i väg …