Home / Utrikes / Asien / Över 60 döda i IS-dåd på bröllopsfest
En afghansk polis står vakt utanför lokalen där bröllopsfesten hölls i Kabul.

Över 60 döda i IS-dåd på bröllopsfest

AfghanistanTT-AFP-Reuters

Minst 63 personer har dödats och över 180 skadats i en attack mot en bröllopsmottagning i Afghanistans huvudstad Kabul.

Våldet fortsätter i det sargade landet, trots pågående fredssamtal.

Bland de skadade finns kvinnor och barn, säger inrikesdepartementets talesperson Nasrat Rahimi.

Enligt vittnen var festdeltagarna från den shiamuslimska minoriteten i Afghanistan och explosionen på lördagen ägde rum i männens avdelning. Många shiiter bor i det drabbade området.

Alla sprang ut och skrek och grät, säger bröllopsgästen Mohammad Farhag, som befann sig inne i kvinnornas del av festlokalen när explosionen inträffade.

I ungefär 20 minuter var lokalen fylld av rök. Nästan alla inne i männens avdelning är antingen döda eller skadade, fortsätter han.

IS tar på sig dådet

Två timmar efter explosionen höll man fortfarande på att bära ut döda från lokalen. Den sunnimuslimska extremiströrelsen IS, som ofta genomför terrordåd i Afghanistan, har tagit på sig dådet. IS har vid ett stort antal tillfällen attackerat shiamuslimer i både Afghanistan och Pakistan de senaste åren.

Bröllop i Afghanistan har ofta hundratals och ibland tusentals gäster. Och just bröllop har upprepade gånger attackerats då säkerheten vid dessa tillställningar ofta är bristande.

Intensiva förhandlingar

Det senaste dådet sker samtidigt som förhandlingarna om fred i Afghanistan har gått in i ett alltmer intensivt skede. Mot försäkringar från talibanerna om att inte härbärgera terrorister i landet förväntas USA dra tillbaka sina 14 000 soldater. Samtidigt som många afghaner vill se ett slut på kriget fruktar man att talibanrörelsen kan få förnyad kraft i och med ett fredsavtal.

Våldet har hela tiden fortsatt under fredsförhandlingarna. På söndagen dödades ytterligare elva civila när en vägbomb exploderade i provinsen Balkh i norr.

About Sten

Check Also

Erdogan ”räknar ner” till angrepp i Syrien

SyrienTT-AFP-Reuters Syriska styrkor måste dra sig tillbaka bakom turkiska militärposteringar i Idlib – annars kommer …