Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / Sverige skäms över kriget i Syrien
EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Libanons premiärminister Saad al-Hariri gör sig redo för stor Syrien-konferens i Bryssel.

Sverige skäms över kriget i Syrien

SyrienBryssel, TT:s korrespondent

Vi skäms, säger Sverige sedan omvärlden fortsatt inte kunnat få stopp på kriget i Syrien.

Kanske kan ändå veckans stora hjälpkonferens i Bryssel hitta pengar till lindring – och bana väg mot en politisk lösning.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini tar i sitt inledningsanförande hjälp av en film för att inskärpa vad allt egentligen handlar om.

På filmen berättar lilla Farah om sitt liv i flyktinglägret Zaatari i Jordanien.

Jag vill bli poet, säger hon.

Hon är sex år.

Hon har aldrig upplevt Syrien i fred.

”Måste försöka”

Både Mogherini och Sveriges representant vid mötet, kabinettssekreterare Annika Söder (S), konstaterar att det är för Farahs skull som omvärlden inte får sluta samlas för att diskutera stöd till de drabbade i kriget.

Vi måste ju försöka. Vi gör ju det vi kan. Den här lilla flickan var med på film och det är ganska tufft att tänka på att hon är sex år och har hela tiden levt under krig – och vad blir det av den generationen? Vi måste få stopp på kriget men sedan blir nästa utmaning att återuppbygga Syrien och det blir också svårt så länge som (Syriens president Bashar al-)Assad sitter kvar som en ledare som inte verkar bry sig om sina människor, säger Söder.

TT: Vad var Sveriges budskap därinne?

Att vi skäms för att det här kriget är inne på sitt åttonde år nu.

Press på Assad

Samtidigt hoppas Söder ändå att det möte som FN:s säkerhetsråd hade i skånska Backåkra förra helgen kanske kan ge ett steg på vägen mot en politisk lösning.

Vi skapade en anda av vilja att försöka lösa konflikten. Nu hoppas vi att den andan ska nå huvudstäderna också där besluten fattas, säger Söder i Bryssel.

Mogherini trycker hårt på vikten av att Ryssland och Iran sätter press på den syriska regimen.

Jag är personligen övertygad om att det är i både Moskvas och Teherans intresse att engagera sig positivt för en politisk lösning. För hur kommer Syrien att se ut även om det skulle bli en militär seger från deras sida? Hur kan man återuppbygga syriernas förtroende för varandra? frågar sig Mogherini på sin presskonferens efter onsdagens konferens.

About Sten

Check Also

Vrede i Indien efter elefants brutala död

IndienTT-AFP En dräktig elefanthona tros ha dött efter att ha ätit en kokosnöt som plantagarbetare …