Home / Utrikes / Europa / After ski-verksamheten stängs i skidorter
Nu stoppas after ski-verksamheten i flera skidorter. På bilden Åre. Arkivbild.

After ski-verksamheten stängs i skidorter

CoronavirusetTT

I flera skidorter stoppas nu all after ski-verksamhet för att undvika virusspridning.

Bland annat upphör festandet i Åre och Sälen.

Med tanke på det pågående utbrottet av coronaviruset har Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson varnat för att det finns risker att vistas i trånga miljöer som bland annat after ski-evenemang.

Det är inte acceptabelt att driva verksamhet som utsätter medborgarna för risk, sade Johan Carlson i fredags och öppnade för att eventuellt förbjuda sådan verksamhet.

Nu har flera orter följt rådet, rapporterar flera medier.

All after ski och nattklubbsverksamhet är nu stängd i Åre, såväl inomhus som utomhus. Vi har kontakt med alla företag och det är ju deras beslut och de informerade om de här besluten vid lunchtid i dag, säger Therese Sjölund, vd för Destination Åre, till Expressen.

”Ingen after ski i påsk”

Hotell Fjällgården i Åre valde att stänga sin after ski-verksamhet redan i tisdags.

Det är ju där folk samlas. Det viktiga är att se till att gästerna har det bra och känner sig säkra, säger Henrik Samuelsson, vd på Fjäderholmarnas krog som driver Hotell Fjällgården.

Enligt Henrik Samuelsson märker man av att det är något mindre folk i Åre just nu och han tror att påsken kan bli ganska tom.

Jag tror inte att det är många som kommer köra after ski under påsken, inte med liveband eller discjockey och så, säger Henrik Samuelsson.

På Fjällgården har man vidtagit flera åtgärder för att minska risken för spridning. Bland annat tar de emot färre i restaurangen och placerar gästerna med större mellanrum.

Hela branschen gör vad vi kan. Det är ingen som vill att hela fjällen släcks ned. Jag tror ingen förstår vilka konsekvenser det får för fjällvärlden om man stänger Åre, jag kan inte ens säga hur många varslade det blir och det är i stort sett bara ungdomar, säger Henrik Samuelsson.

”Bra att after ski stängs”

Även i Sälen stoppas after ski och nattklubbar.

Idre fjäll skriver på sin hemsida att verksamheter kopplade till after ski och nattklubb stängs från och med lördagen.

Även i Branäs och Kungsberget stoppas after ski från och med lördagen.

I torsdags beslutade vi att ha after ski utomhus, men nu stänger vi helt, säger Branäsgruppens vd Anders Kjällström till Dagens Nyheter.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det är en bra idé att after ski-verksamheter stängs.

Ja, det tror jag. Det visade sig att man fick väldigt mycket spridning i Alperna då under sportlovssäsongen och det finns det som talar för att det var just after ski som var det stället där smittan spreds mest, säger han till TT.

About Sten

Check Also

L föreslår 100 miljoner till äldreomsorgen

PolitikTT Liberalerna vill avsätta 100 miljoner kronor för forskning om stärkt kvalité i äldreomsorgen. Partiet …