Facebook

Är vampyren Suarez värre än rasisten Suárez?

Fotbolls-VM är över men det finns fortfarande många intryck att smälta. Fotbollsfantasten Arash Kordi minns tillbaka och förfaras åt dubbelmoralen kring Luis Suárez ”vampyrens” bett.

Nu har det gått en tid sen Fotbolls-VM spelades och jag försöker fortfarande smälta in alla intryck. VM var hektiskt, det har kantats av skandaler både inför och under turnering och det har bland annat slagits många rekord. Klose är nu till exempel den främste målskytten genom tiderna i VM-sammanhang och ändå är det något annat som gnager mig mer än allt annat.

Det som verkade få mest uppmärksamhet i alla medier handlade om Luis Suárez bett, om hur sjuk i huvudet han var och hur han borde stängas av på livstid.

Till alla er har jag två ord: Sluta jiddra.

Visst, killen total kollapsar mentalt på planen och springer och biter folk i axeln.

Barnsligt: YES. Löjligt: YES Osportsligt: YES, men ack så underhållande.

När det hände tänkte jag fan, gött, detta var ju precis vad matchen behövde för att trigga igång spelet, och så ett rött kort till Italien förstås (så att man har något att skylla på efter matchen). Jag gäspade i ärlighetens namn ända fram tills det dramat började och det gjorde du säkert också. Erkänn nu! Så yes, jag håller ibland på de roliga idioterna eller narren och i ärlighetens namn kunde jag inte bry mig mindre om Suárez bett mot Chiellini, men hela världen verkade ha något att säga om det!

Dock missar man kanske den absolut största poängen av alla gällande Suárez, och den tar sin början långt innan fotbolls VM ens började.

Det har slagits fast att han, under tidigare matchers gång, skrikit ut rasistiska tillmälen till andra spelare av annan hudfärg. Främst tänker jag på matchen mellan Liverpool och Manchester United med Patrice Evra, där Suárez tydligen hade skrikit något ”rasistiskt”. Det ordet var Negro vilket innebär svart, eller beroende på hur man tolkar det, Svarting (Neger). Detta uttalande kan tolkas in i oändligheten och tillhör en helt annan debatt som handlar mer om kultur och lingvistik.

Men visst, folk blev också arga, och som vanligt beklagade man sig. Men sen gick man vidare med en axel ryckning och försvarade honom med kommentarer som:

– Men det är sånt som man kan säga i stundens hetta, det menar man ju inte.

Eller

– Vadå då, killen är ju inte rasist, vad fan kom igen, jag har hört mycket värre än det.

Det som var chockerande var att det blev en ynka 8 matchers avstängning för den handlingen och sen hasta la pasta med det, men för bettet fick Suárez hela 4 månaders avstängning.

Jag förstår att man kanske reagerar hårdare mot ett bett eftersom att det är något tydligt och konkret. Jag ser bettet, därför finns den. Men den subtila rasismen är det ingen som ställer sig upp för, den skriker man sig inte hes för.

Och det irriterar skiten ur mig. För precis som domare missbedömer situationer, missbedömer folk rasismen. Det kan vara så på grund av att det inte finns någon egentligen fysisk konsekvens till ”nedvärderande” ord och handlingar. Det är svårt att mäta effekten av det.

Men då vill jag fråga dig: Tycker du att en ”rasist” hör hemma på fotbollsplan? Eller en spelare med tendenser av återkommande vampyrism?

Vilken av de två meningarna stör/berör dig mest?

Och däri ligger problemet, enligt Facebook, sociala medier och tidningar, är vampyren Suárez värre än rasisten Suárez.

Arash kordi, Fotbollsfantast
Foto: Privat

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …