Beslag av kokain i Uddevalla hamn i mars 2020, sammanlagt drygt 60 kilo. Nu åtalas tre personer för grov narkotikasmuggling.

Åtal efter jättebeslag av kokain i Uddevalla


BrottTT

Tre män kunde tas på bar gärning när de skulle hämta kokain smugglat till Sverige i ett fartyg direkt från Colombia.

Nu åtalas männen, som är mellan 24 och 33 år, vid Uddevalla tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Fartyget anlöpte Uddevalla hamn i mitten på mars. Tullverket och Kustbevakningen inspekterade fartyget, men istället för att undersöka lastutrymmena satte de fartyget under bevakning.

Smög ombord

Ett par dagar senare, strax efter midnatt, smög tre personer ombord och ner i lastrummen för att där gräva fram tre väskor. När de går av fartyget grips de på bar gärning av tullpersonal. Totalt fanns det 61,2 kilo kokain i väskorna.

”En stark bevisning i ärendet är att en av de misstänkta hade en GoPro-kamera på sig och filmade hela förloppet när de gick ombord och grävde fram narkotikan i fartygets lastutrymme”, säger Gill Eriksson, biträdande chef för tullkriminalenheten på Tullverket i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Hög renhetsgrad

Kokainet, som har en hög renhetsgrad, har ett uppskattat värde på omkring 100 miljoner kronor i missbrukarledet.

”Brotten är synnerligen grova med hänsyn till att de avsett en synnerligen stor mängd narkotika av farligt slag och att de varit av synnerligen farlig art med beaktande av att det rört sig om internationell organiserad brottslighet” skriver åklagaren Peter Larsson i stämningsansökan.

Åklagaren yrkar också på att de tre männen ska utvisas ur Sverige och förbjudas att återvända.

About Sten

Check Also

Efter upplopp i Malmö – sex ställs inför rätta

BrottTT Fem tonåringar och en vuxen – i dag ställs de till svars för det …