Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / Attack mot militärbas – 19 soldater döda
En militärbas i södra Jemen attackerades av al-Qaida.

Attack mot militärbas – 19 soldater döda

JemenTT-AFP

Minst 19 soldater har skjutits till döds i ett anfall mot en militärbas i södra Jemen utfört av al-Qaida, enligt uppgifter från flera myndighetsföreträdare i landet.

De beväpnade männen stormade basen al-Mahfad i provinsen Abyan och det dröjde flera timmar innan förstärkningen nådde fram till platsen.

Attacken kom dagen efter två allvarliga attacker i hamnstaden Aden i Jemen som tog uppemot 50 liv och skadade nästan lika många. Huthirebellerna och terrorrörelsen IS sade sig ligga bakom varsitt av de två attentaten.

De beväpnade männen från al-Qaida utnyttjade det som hände i Aden för att utföra anfallet på al-Mahfad basen, säger en myndighetsföreträdare till AFP.

al-Qaida på den arabiska halvön (Aqap), som terrorrörelsens lokala gren heter, har dragit nytta av konflikten där en saudiskledd allians krigar på regeringens sida i striderna mot de Iranstödda Huthirebellerna. Aqap finns i flera av landets provinser, i södra och östra Jemen.

Säkerhetsanlytikern Aleksandar Mitreski som forskar vid universitetet i Sydney säger till AFP att attacken mot militärbasen ”förefaller opportunistisk”,

al-Qaida har varken kapacitet eller lust att öppna en ny front i södra Jemen. Vi kan komma att se andra sporadiska attacker i framtiden, drivna av al-Qaidas önskan att förbli en relevant aktör i Jemenkonflikten.

USA betraktar Aqap som al-Qaidas farligaste gren och har genomfört en rad drönarattacker mot dess ledare.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …