Vinsten sjönk för Swedbank och aktien föll efter beskedet om sänkt utdelning för ägarna. Under veckans rapportflod stack bankerna ut på förlorarsidan.

Banker och industrier svagast i rapportfloden

EkonomiTT

Bostadsutvecklare, läkemedelsföretag och snustillverkare. Det var några av vinnarna under veckans rapportflod, enligt analytikerna.

Värre var det för de konjunkturkänsliga industriföretagen – för att inte nämna de krisande bankerna.

Nu lämnar vi sommarens mest rapportintensiva vecka bakom oss, och bedömare är eniga om att banksektorn var i fokus.

Bankerna har stuckit ut rejält på förlorarsidan, där egentligen alla förutom SEB kom med väsentligt sämre rapporter än väntat, säger Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Chevreaux.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig, och bankerna föll brett efter de dystra rapportsläppen.

Den röda tråden för banksektorn är generellt högre kostnader relaterat till att bankerna stärker upp kontroller och regelefterlevnader, enligt Guri.

För många blev intjäningen lägre än vad man hade räknat med, och man sänker utdelningsmålen från både Swedbank och Nordeas håll. Dessutom tyngs hela sektorn av den senaste tidens penningtvättsskandaler.

Men även det åt sidan är det oerhört svårt att öka intäkterna så mycket som man skulle vilja i det här lågränteklimatet.

Svagt för industrin

De konjunkturkänsliga industri- och verkstadsbolagen gick det sämre för. Nu väntas effektiviseringar.

Vinsten föll för stålkoncernen SSAB som stänger en masugn och säljer av delar av verksamheten, och verkstadskoncernen Sandvik märkte svagare efterfrågan och inför ett sparpaket med 2 000 färre anställda.

Det är klart och tydligt att det är de stora internationella industriföretagen med global exponering som har fått ta stryk, tillsammans med bankerna. Konjunkturen kommer inte bli bättre, den kommer bli svagare. Det börjar nog sjunka in lite där en del missar på resultatet, säger Martin Guri.

Han får medhåll av Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Vi kan konstatera att man ser en konjunkturavmattning med slagpunkt mot Asien, och det är en sämre marknad för industriföretagen. Summan av det är en sämre industrikonjunktur.

Bra tid för bostadsbyggande

Positivare tongångar var det för bolag inom bostadsutveckling, där många rapporterade tydliga förbättringar i försäljningen.

Det har sin naturliga förklaring, enligt Martin Guri.

Företag inom bygg och fastigheter är inte internationellt exponerade, och mer knutna till vår lokala konjunktur och vårt lokala ränteläge.

Bland bostadsbolagen var JM storfavoriten, och även det bolag som fick den mest positiva reaktioner på börsen. Esbjörn Lundevall ser det hela som ett tecken på att säljandet av nyproduktion varit framgångsrik.

Det var rejält upp i försäljningsvolymer för bolagen. Det är ett bevis på att det går att sälja även nyproducerade bostäder, bara man justerar priset, säger Esbjörn Lundevall.

Starkaste rapporterna

Men den kanske största vinnaren på börsen var läkemedelsföretaget Swedish Orphan Biovitrum, Sobi, som rusade med nära 12 procent efter en rapport över förväntan.

Sett till själva rapporten var Swedish Match det bolag som glänste lite extra under den här perioden.

Swedish Match rapport var imponerande stark, men deras aktie gick ner. Det var uppenbarligen något som inte föll investerarna på läppen, säger Lundevall.

Andra rapportvinnare stavades låstillverkaren Assa Abloy, och kullagerfabriken SKF där bägge aktierna lyfte med omkring 4 procent.

About Sten

Check Also

Nedåt på USA-börserna

BörsTT-Reuters De ledande USA-börserna föll på onsdagen, samtidigt som ökningen av bekräftade coronafall i landet …