Home / zed / Jammu och Kashmir / Barn offer i upptrappad Kashmirkonflikt
Muslimer i Kashmir visar sitt missnöje med Indiens beslut att överge den artikel i ett regeringsdekret som hittills garanterat regionens särskilda status. Arkivbild.

Barn offer i upptrappad Kashmirkonflikt

Kashmir/IndienTT-Reuters

Konflikten kring Kashmir har den senaste tiden eskalerat, inte minst genom Indiens beslut i veckan att delvis häva regionens självstyre.

Följderna drabbar även de som är för små för att kunna skilja vänner från fiender – och bomber från leksaker.

Bland bergen i Neelumdalen löper en flod som utgör gränsen mellan den indiska och pakistanska delen av Kashmir. Längs med den finns byn Jabri, dit Kashmirkonfliktens eldgivning sällan når. Men den upptrappade konflikten i regionen, som förstärktes ytterligare av veckans besked från den indiska regeringen att delvis upphäva regionens självstyre, har gjort tidigare fredade områden till skådeplats för konfliktens våld.

De flesta vuxna kan se skillnad på en leksak och militära sprängmedel. Desto svårare är det för en fyraåring som ser hela världen som sin lekplats.

”Dog direkt”

För Ayan Ali och hans syskon blev den bristande känslan för fara ödesdiger när han för några veckor sedan satte sig ned för frukost med sin nya ”leksak” som han hittat.

De försökte ta den från honom och sedan exploderade den. Han dog direkt, berättar Alis farbror Abdul Qayyum för Reuters reporter.

Flera av hans åtta syskon skadades och även hans mamma och en kusin.

Exakt vad som orsakade Alis död är oklart. Pakistans militär hävdar att bomben som exploderade var en enligt Genevékonventionen förbjuden klusterbomb, som när den exploderar frigör flera mindre bomber. Indien har i sin tur tillbakavisat påståendet.

Kväsa uppror

Indiens besked tidigare i veckan att upphäva Kashmirs särskilda status har påverkat den redan ansträngda relationen med Pakistan negativt. Tåglinjer som korsar gränsen till Indien har stängts av, handeln har avbrutits och den diplomatiska statusen med grannlandet nedgraderats.

I Kashmir har över 300 människor gripits, bland dem professorer och företagsledare. Ett informellt undantagstillstånd råder med flera vägspärrar och många poliser ute på gatorna – allt för att kväsa den upprorsstämning som Indiens beslut väckt.

Pakistans premiärminister Imran Khan verkar i alla fall inte vilja gjuta någon olja på vågorna. I ett uttalande kräver han att omvärlden ingriper mot vad han ser som hindunationalismens utbredning till Kashmir, där majoriteten av befolkning är muslimer. Att inte agera jämställer han med flera länders undfallenhet gentemot Adolf Hitler under andra världskriget.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …