Home / zed / ”Hejdå Bert Karlsson, vi kommer inte sakna dig”

”Hejdå Bert Karlsson, vi kommer inte sakna dig”

Regeringen är, tillsammans med Vänsterpartiet överens om att begränsa välfärdsbolagens vinster. Detta borde inte alls uppfattas som kontroversiellt eftersom 7 av 10 svenskar är emot vinst i välfärd enligt opinionsundersökningar. Bert Karlsson, riskkapitalist som äger många vinstdrivande asylboenden, säger i sina senaste uttalanden att han kommer att stänga samtliga boenden om han inte samtidigt kan tjäna många miljoner på dem. Det är tydligt att Bert Karlsson, tillsammans med andra riskkapitalister, enbart bryr sig om pengar och inte alls om de människor som flytt från krig och kommit hit med hoppet om ett bättre liv.

Vill vi verkligen att våra skattepengar ska gå rakt ner i fickan på sådana som honom? Varför ställs det inte högre krav på Migrationsverket att hitta långsiktiga och mänskliga boendelösningar? Migrationsverket vet att egna lägenheter både är billigare och mer humant. Trots det finns tomma lägenheter i vissa kommuner där asylsökande istället bor på dyra, inhumana, privata boenden, där en stor del av pengarna går direkt i ägarens ficka. Hur kan detta accepteras?

Migrationsverket menar att Sverige just nu har en flyktingvåg och att de därför inte vill investera i långsiktiga boendelösningar utan satsar istället på kortsiktiga, eftersom deras tanke är att migrationen kommer att sjunka med tiden. Oavsett om detta är sant eller inte, så borde Migrationsverket ändå satsa på långsiktiga och humana boendelösningar. Det handlar både om värdighet för de enskilda personerna och att använda pengarna på rätt sätt. Om det i framtiden skulle visa sig att de lägenheter som Migrationsverket har hand om skulle börja stå tomma, kan dessa lägenheter användas av andra människor. Därför borde inte detta anses vara något problem.

Bert Karlsson var under 90-talet med och startade Ny Demokrati (som idag kan jämföras med Sverigedemokraterna) och har varit och är öppet emot invandring. Hur kan en människa som honom tillåtas driva asylboenden?

När Bert Karlsson säger att han vill sluta i branschen med att starta och driva privatägda asylboenden, blir vi inte ledsna. Istället drar vi en lättnadens suck. Vi vill inte att några egoistiska, kapitalistiska rasister ska tjäna pengar på våra medmänniskor. Bert Karlsson var under 90-talet med och startade Ny Demokrati (som idag kan jämföras med Sverigedemokraterna) och har varit och är öppet emot invandring. Hur kan en människa som honom tillåtas driva asylboenden?

Bert Karlsson menar att hans boende är billigare än kommunernas boende. Kommunerna kräver mer pengar per person än vad han gör. Sanningen är att privata aktörer som Bert Karlsson inte har något problem med att sex personer eller fler bor i ett litet, trasigt rum och därför får han ändå ut mer i vinst än vad kommunerna får. Detta får inte fortsätta.

Sätt press på politikerna och kommunerna att skapa fler hyresbostäder och sätt press på Migrationsverket att utnyttja de tomma lägenheter som finns. Låt ingen tjäna pengar på människor i nöd! Hejdå Bert Karlsson, vi kommer inte sakna dig.

Abbas Ahmadi, aktiv i Asylstafetten och grundare av Facebookkampanjen Rasister ska inte driva flyktingboende

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …

One comment