Home / Utrikes / Nordamerika / Bidens son: Inga felsteg, men dåligt omdöme
Hunter Biden uttalar sig om sin roll i Ukrainaskandalen som skakar president Donald Trump. Arkivbild från 2012.

Bidens son: Inga felsteg, men dåligt omdöme

USATT

Den amerikanske presidentkandidaten Joe Bidens son Hunter Biden nekar till att ha gjort något otillåtet i Ukraina – men säger sig ha missbedömt hur det kunnat utnyttjas av hans pappas politiska motståndare.

President Donald Trump, som pressas av en kongressutredning av ett möjligt riksrättsförfarande, har försökt rikta rampljuset i den uppmärksammade Ukrainaskandalen mot Biden den yngre. Det var honom som Trump bad den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj att utreda, i ett misstänkt övertramp i ämbetet.

Trump har återkommande pekat ut Bidenfamiljen och hånfullt undrat ”VAR ÄR HUNTER?” på Twitter. När Hunter Biden nu uttalar sig i saken i en intervju i ABC News säger han sig inte ha förutsett hur hans förehavanden riskerat att gå ut över hans pappas presidentkandidatur.

”Befängt”

Begick jag något misstag? Kanske, i det stora hela, säger han.

Men begick jag något misstag med grund i någon etisk miss? Absolut inte, säger han.

Hunter Biden hade en plats i styrelsen i ett stort ukrainskt naturgasbolag. Donald Trump och hans personliga advokat Rudy Giuliani har, utan att lägga fram bevis för det, framhärdat att pappa Joe Biden använde sin makt som USA:s vicepresident för att skydda honom från ett åtal i landet.

En befängd konspirationsteori, säger Hunter Biden, som beklagar att han ”lagt ut en krok som några väldigt oetiska personer på ett olagligt sätt använt” mot hans far.

Det var där jag begick misstaget, så jag tar fullt ansvar för det.

Betydande efternamn

Han medger att han ”kanske inte” hade fått en plats i styrelsen i det ukrainska gasbolaget om han inte hette Biden i efternamn.

Jag tror att många saker som hänt i mitt liv inte hade hänt om jag inte hade hetat Biden i efternamn, säger han, men poängterar samtidigt att han har tillräckligt med yrkeserfarenhet för en sådan styrelseroll.

Biden den yngre meddelade i helgen att han avsäger sig en styrelseposition i ett kinesiskt riskkapitalbolag och att han inte kommer att ta nya liknande uppdrag medan hans pappa är aktuell för presidentposten.

I ett kampanjtal i helgen lovade Joe Biden själv att hans familjemedlemmar inte skulle tillåtas ha någon kontakt med utländska företag och regeringar – eller för den delen egna kontor i Vita huset och platser vid regeringssammanträden, i en passning till Donald Trump.

About Sten

Check Also

Flera bombdåd i oroligt Afghanistan

AfghanistanTT-AFP-Reuters En sprängladdning har utlösts inne i en moské i Afghanistans huvudstad Kabul. Minst tre …