Finsk polis och soldater vid en vägspärr vid Nylands landskapsgräns.

Biljakt vid Finlands nya vägspärrar

FinlandTT

När finska landskapet Nyland, där huvudstaden Helsingfors ingår, på söndagsmorgonen vaknade efter första isoleringsdygnet var det till nyheter om fortsatt smittspridning och biljakt vid gränsen.

Antalet bekräftade coronafall i Finland uppgick på söndagsförmiddagen till drygt 1 200, en ökning med 55 fall på ett dygn, rapporterar Hufvudstadsbladet med hänvisning till Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Av dessa finns 810 tio fall i Nyland, som isolerats i ett försök att begränsa smittspridningen.

Enligt THL:s senaste prognos kommer 11 300 personer behöva sjukhusvård till följd av coronautbrottet, varav 3 600 kommer att behöva intensivvård.

Hittills har nio personer mist livet i covid-19, den sjukdom coronaviruset orsakar, i Finland.

Hög hastighet

Sedan polisen vid midnatt mot lördagen upprättade vägspärrar vid gränsen till Nyland har närmare 900 bilister avvisats medan drygt 18 000 tillåtits passera, rapporterar nyhetsbyrån SPT.

Vissa hade svårare att acceptera reserestriktionerna än andra. En 65-årig man har gripits, sedan han två gånger kört igenom vägspärrarna i isolerade Nyland i Finland och vägrat att stanna.

Vid ett av tillfällena följde polisen efter i hög hastighet, i en biljakt som slutade med att polisbilen körde i diket.

Svensk smittorisk

I finska landskapet Lappland har ett fall av coronasmitta kopplats till arbetspendling från Sverige, rapporterar Svenska Yle.

Markku Broas, infektionsläkare på Lapplands centralsjukhus, menar att gränstrafiken borde strypas.

Smittorna kan komma från den svenska sidan och leda till fler fall på den finska sidan och öka epidemirisken, säger han.

Från inrikesministeriet meddelas att regeringen följer situationen vid gränsen men i nuläget inte planerar att stoppa arbetspendlingen.

Gränsen till Sverige är ett naturligt arbetsområde, där familjer och jobb finns nära varandra på båda sidorna av gränsen, säger inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) till Yle.

About Sten

Check Also

Person skjuten utanför Vita huset

USATT-AFP En person har skjutits utanför Vita huset i USA, uppger landets president Donald Trump …