Toppar och dalar. Efterfrågan för hyrbilar svänger med pandemin. Arkivbild.

Biluthyrning i coronatider: ”Väldigt svängigt”


EkonomiTT

Uthyrningstoppar och höga priser i somras. Följt av avbokningar och normalpriser under hösten. Coronarestriktioner får hyrbilsbranschen att gunga.

”Det är väldigt svängigt”, säger Hertz marknadschef Anders Tärnell.

I somras rusade priserna för biluthyrning i Sverige. Coronapandemin satte stopp för mångas utlandsplaner och hemester blev ett vardagsuttryck.

I juli steg priserna för biluthyrning med 68 procent, jämfört med priserna i juli året innan, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

”Sommaren var väldigt speciell och komprimerad under en månad när alla skulle ha bil samtidigt. Men sedan dess har priserna sjunkit till mer normala nivåer”, kommenterar Anders Tärnell, marknadschef på biluthyraren Hertz, i ett mejl till TT.

Beror på rekommendationer

Det märks också i statistiken. Mellan juli och augusti sjönk priserna igen – med 33 procent – för att sedan stabiliseras igen under september och oktober.

”Det är väldigt svängigt, nästan allt hänger ihop med vad Folkhälsomyndigheten kommunicerar”, säger Anders Tärnell.

När regeringen och Folkhälsomyndigheten uppmanade folk att stanna hemma och undvika resor i våras sjönk också priserna för biluthyrning – mellan februari och mars med 10 procent och med ytterligare 6 procent mellan mars och april enligt SCB. De ökade sedan kraftigt när smittspridningen minskat och rekommendationerna lättades.

Hertz har märkt av ett liknande mönster med färre bokningar och fler avbokningar under november när lokala allmänna råd började skärpas i region efter region.

”Därefter ser det ut som att kunderna planerar för jul och nyårsledighet och där ser det ut att bli bra bokat”, säger Tärnell.

”Extremt stort tapp”

Totalt sett har coronapandemin dock slagit hårt mot Hertz uthyrning, enligt Tärnell, som ser en kraftigt minskad efterfrågan.

”Hela detta året är ju ett dramatiskt tapp mot 2019. Vissa av våra uthyrningskontor har vi tappat 90 procent på, andra har kanske ökat något”, säger han.

Värst är det, föga förvånande, på uthyrningen vid flygplatser.

”Det är ju ett extremt stort tapp. Det hänger ihop med hela flygindustrin. Även om Sverige varit öppet så har ju många andra länder haft stängt så det påverkar oss såklart”.

About Sten

Check Also

Stor bankfusion i Spanien avbryts

EkonomiTT Den spanska storbanken BBVA och den mindre konkurrenten Banco Sabadell har avbrutit de fusionssamtal …