Blå flagg startades 1985 av miljöförespråkare i Frankrike, som värnade om de marina miljöerna.

Blå flagg hissas på 15 platser

MiljöTT

Tio svenska småbåtshamnar och fem stränder kommer i år att flagga blått efter att ha godkänts för den internationella miljöutmärkelsen Blå flagg. Det är något färre än förra året då elva hamnar och åtta stränder godkändes.

Flaggan visar att anläggningarna uppfyller ”högt ställda krav när det gäller vattenkvalitet, miljö, säkerhet och service”, skriver organisationen Blå Flagg i ett pressmeddelande.

Några av de bad, som tidigare haft utnämningen, har i år inte kunnat godkännas på grund av att man på ett av de laboratorier som analyserar vattenprover i Sverige har bytt till en mer noggrann mätmetod. Eftersom man tittar på vattenprover från de senaste fyra åren har bytet av mätmetod gjort att man fått en avvikelse som EU:s system inte kan ta hänsyn till, säger Henrik Alsén på Blå Flagg Sverige.

De här stränderna har fortfarande utmärkt vattenkvalitet i Sverige, men kan ändå inte få Blå Flagg eftersom vi tar hänsyn till EU:s klassificering.

Bland de godkända hamnarna finns Torekovs och Båstad hamn i Båstad, Pampas Marina och Heleneborgs båtklubb i Stockholm, Hälleviks hamn i Sölvesborg, Spiköns gästhamn i Trollhättan, Trosa gästhamn samt Båtfjordens hamn, Getterön Marina och Varbergs innerhamn i Varberg.

De godkända stränderna är Svalnäsbadet och Villabadet i Lidköping, Långa Bryggan i Lomma, Rösjöbadet i Sollentuna och Lagunen Camping i Strömstad.

About Sten

Check Also

Två till sjukhus efter villabrand

BrandTT Två personer har förts till sjukhus med oklara skador sedan en villa övertänts i …