Home / Utrikes / Europa / Blågult styre i FN:s säkerhetsråd
Utrikesminister Margot Wallström (S) tillsammans med FN-ambassadör Olof Skoog i FN:s säkerhetsråd i april.

Blågult styre i FN:s säkerhetsråd

FNTT

I skuggan av striderna i Jemen och Syrien och med viss ”Backåkra-spirit” i ryggen tar Sverige på söndag över ordförandeklubban i FN:s säkerhetsråd.

Jemen blir en väldigt viktig fråga, konstaterar utrikesminister Margot Wallström (S) som i veckan träffade USA:s vice utrikesminister John Sullivan.

Vi har en stor samsyn (med USA) nu när det gäller att få till ett lindrande av det mänskliga lidandet i Jemen och undvika situationer som kan bli blodbad. En stor attack på hamnstaden al-Hudaydah skulle vara förödande.

Bättre stämning

Ordförandemånaden är Sveriges andra under det två år långa medlemskapet i säkerhetsrådet, som har sitt säte i FN-skrapan i New York. Till skillnad från den första gången i januari i fjol, då Sverige var helt ny som medlem, har man nu kontakter och förtroende samt erfarenhet av att skriva resolutionsutkast och förslag, betonar utrikesministern.

Vi vet mer om hur man planerar en sådan här månad, vi har fått kontakter och vi har byggt allianser med länder som kan stötta.

Hon anser också att stämningen i rådet, som då beskrevs som urusel, har blivit bättre. Detta i synnerhet efter det arbetsmöte som Sverige stod värd för i april på den tidigare generalsekreteraren Dag Hammarskjölds gård Backåkra i Skåne.

Vi märkte att det blev ett bra samtalsklimat och att alla trivdes när de fick komma hit (till Backåkra). Men det finns ju underliggande skillnader som man inte plåstrar över på en månad.

Hälften kvinnor

Andra prioriteringar under ordförandeskapet är Syrien, Nordkorea och Myanmar. Men Sverige vill också finna tid för att diskutera barn i konflikter, kvinnors roll i fred och säkerhet, konfliktförebyggande insatser och klimatet.

Dessutom kommer hälften av talarna i rådet under juli att vara män och hälften kvinnor, enligt en tweet från svenska FN-representationen. ”Det borde inte vara ett undantag utan en norm”, heter det i inlägget.

FN:s säkerhetsråd kritiseras ofta för att vara handlingsförlamat, eftersom de fem permanenta medlemmarna har vetorätt. Sveriges medlemskap löper ut vid årsskiftet.

About Sten

Check Also

Flygkrasch i villaområde utanför Borås

OlyckorTT Ett mindre flygplan har kraschat i ett bostadsområde utanför Borås, rapporterar Borås Tidning. Enligt …