Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Borgmästaren i Gdansk död efter knivattack
Gdansk borgmästare Pawel Adamowicz (till höger) strax innan han attackerades på söndagen.

Borgmästaren i Gdansk död efter knivattack

PolenTT-AFP-Reuters

Pawel Adamowicz var borgmästare i den polska hamnstaden Gdansk i över 20 år.

Nu har han avlidit sedan han knivskurits av en före detta bankrånare som ville utkräva hämnd.

Personalen på Gdansks universitetssjukhus kämpade förgäves för att rädda Pawel Adamowiczs liv, sedan han förts till sjukhuset på söndagen efter en knivattack vid en välgörenhetsgala.

På måndagen kom beskedet att borgmästaren avlidit.

Trots alla våra ansträngningar så kunde vi inte rädda honom, säger sjukhusets direktör Tomasz Stefaniak till polska medier.

Tv-klipp från attacken visar hur en man som ropade ”Adamowicz är död” stormade scenen och knivhögg borgmästaren. Pawel Adamowicz blev liggande på golvet, samtidigt som angriparen stod kvar på scenen och sade att attacken var en hämnd mot borgmästarens tidigare parti för att det, enligt honom, sett till att han fängslats. Mannen, som senare greps, påstod dessutom att han torterats i fängelset.

Enligt polska myndigheter är den gripne mannen en 27-åring som nyligen avtjänat ett drygt fem år långt fängelsestraff för att ha rånat flera bankar i Gdansk. Åklagare Krzysztof Sierak säger att mannens psykiska hälsa nu ska utredas för att klarlägga om han kan hållas ansvarig för sina handlingar.

Den 53-årige Pawel Adamowicz betraktades som liberal på den politiska skalan. Han tog över som borgmästare i Gdansk 1998 och lyckades behålla sin post i över 20 år.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …