Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab. Arkivbild.

Ilska efter ambassadörsgripande i Iran

Iran/StorbritannienTT-AFP-Reuters

Storbritanniens ambassadör i Iran, Rob Macaire, frihetsberövades kort i Teheran i samband med att protester bröt ut vid en minnesstund för de omkomna i veckans flygkrasch.

”Att gripa ambassadörer är naturligtvis olagligt, i alla länder”, skriver Macaire på Twitter.

På söndagen kallade det iranska utrikesdepartementet till sig ambassadören. Departementet skriver på sin hemsida att det sker på grund av att Rob Macaire ”närvarat vid en illegal samling på lördagen”.

Under dagen anordnade den religiösa frivilligmilisen Basij en demonstration utanför Storbritanniens ambassad i Teheran. Milismedlemmarna krävde att den brittiska ambassaden skulle stängas och skanderade ”död åt Storbritannien”. En brittisk flagga brändes också under protesten.

Den iranska nyhetsbyrån Mehr skriver enligt AFP att Macaire greps som misstänkt för ”inblandning i uppvigling till tvivelaktiga handlingar”. Ambassadören själv förnekar att han deltagit i något sådant.

Gick efter fem minuter

”Jag kan bekräfta att jag inte deltog i någon demonstration! Jag gick till ett evenemang som skulle vara en minnesvaka för offren för #PS752 tragedin”, skriver han på Twitter.

Macaire konstaterar att det är fullt normalt att vilja hedra offren, bland vilka det fanns britter. ”Jag gick efter fem minuter, när några började skandera”, skriver han.

Ambassadören uppger att han var frihetsberövad i en halvtimme, efter att han lämnat vakan som hölls vid Amir Kabir-universitetet sent på lördagen.

”Brott mot internationell rätt”

Den brittiske utrikesministern Dominic Raab skriver i ett uttalande att det inte finns någon grund för Irans agerande mot Macaire och att frihetsberövandet är ett ”uppenbart brott mot internationell rätt”, rapporterar BBC. Premiärminister Boris Johnson fördömer händelsen, skriver hans talesperson i ett uttalande.

USA å sin sida har krävt en officiell ursäkt från Iran för frihetsberövandet.

”Det här bryter mot Wienkonventionen, vilken regimen har en ökänd historia av att bryta mot. Vi uppmanar regeringen att formellt be Storbritannien om ursäkt för att ha kränkt ambassadörens rättigheter och att respektera alla diplomaters rättigheter”, skriver Morgan Ortagus, talesperson för USA:s utrikesdepartement, på Twitter.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …