Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).Arkivbild.

C och L undanber sig nya ”luftslottsmål”

PolitikTT

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill diskutera ett nytt mål för arbetslösheten, nu när regeringen har övergett målet om lägst arbetslöshet i EU 2020.

Men budgetkamraterna C och L är inte intresserade.

De här fluffiga vackra målen som man kan nämna i högtidstal, det är ganska oviktigt, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund

Det har ju visat sig att det där målet var ett luftslott och sedan gjorde de inget för att nå dit, säger han om statsministern och S-ledaren Stefan Löfvens första regeringsperiod.

Han framhåller att det är åtgärderna som får ned arbetslösheten och får fler i jobb som är de viktiga. Han lyfter flera av punkterna i januariavtalet, 73-punktsprogrammet mellan S. MP, C och L som viktiga verktyg.

Centerpartiets chefekonom Martin Ådahl säger även han att konkreta reformer, som de i avtalet är de viktiga, inte mål:

Som mindre arbetsmarknadsbyråkrati, lägre skatt för småföretag att anställa och snabbare språkutbildning och praktik för nyanlända, säger Ådahl.

Mål saknades

När statsministern och S-ledaren Stefan Löfven läste upp regeringsförklaringen i måndags saknades hans eget, hårt marknadsförda mål och löfte från 2013 – det om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU till 2020.

Målet fanns med i samtliga fyra regeringsförklaringar under den förra mandatperioden och så sent som i april förra året sade finansminister Magdalena Andersson (S) att det är viktigt för inriktningen av den ekonomiska politiken.

I ett skriftligt uttalande i samband med regeringsförklaringen hävdade regeringen att, bland annat, den långa regeringsbildningen och riksdagens beslut att anta Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation hade ritat om kartan. Inte minst genom kraftiga nedskärningar i arbetsmarknadspolitiken.

Det var ett mycket svårt mål redan från början och när åren som är kvar till 2020 innebär budgetar som inte styrs av den gamla regeringen, som satte upp målet, då måste man nog konstatera att förutsättningarna är förändrade, säger Ylva Johansson till TT.

Har fungerat

Nu har S ett nytt budgetsamarbete, med MP, C och L.

Det är bra om vi kan sätta ett mål som också andra partier tycker är rimligt och rätt, säger Johansson som hävdar att det slopade målet, även om det inte uppfylls, har fungerat som en styråra för politiken.

Vi har ju varje år minskat arbetslösheten och ökat sysselsättningen och antalet arbetade timmar. Men hur det går för andra EU-länder kan ju inte vi påverka. En viktig skillnad är ju att vi tog emot många fler flyktingar än vad andra länder gjorde, säger Ylva Johansson.

När målet sattes upp av S och Stefan Löfven på S-kongressen 2013 var arbetslösheten 8,2 procent. Nu är den cirka 2 procentenheter lägre. Men Sverige låg i slutet av förra året på 19:e plats i EU, enligt Eurostat. Lägst arbetslöshet har, enligt Eurostat, Tjeckien med 1,7 procent.

About Sten

Check Also

Person skjuten utanför Vita huset

USATT-AFP En person har skjutits utanför Vita huset i USA, uppger landets president Donald Trump …