Benedict Cumberbatch spelar kampanjledaren för brexit-rörelsen i en ny tv-film. Arkivbild.

Cumberbatch spelar i brexit-drama

TvTT-AFP

Skådespelaren Benedict Cumberbatch spelar Dominic Cumming, hjärnan bakom brexit, i en tv-film som sänds på brittiska Channel 4 i början av januari.

Den två timmar långa ”Brexit: The uncivil war” handlar om folkomröstningen 2016 och om Dominic Cummings. Han ledde kampanjen ”Vote leave” (”Rösta lämna”), som hjälpte EU-motståndarna att vinna omröstningen mot alla odds och trots att regeringen stödde fortsatt EU-medlemskap.

Cumberbatch, som själv var för att Storbritannien skulle bli kvar i EU, säger att han ville ta sig an utmaningen att gestalta någon som står så långt ifrån honom själv.

Det är en så viktig berättelse som fortsätter att definiera vår nation, och jag visste inte särskilt mycket om hur omröstningen om utträdet vanns, säger Cumberbatch.

Manusförfattaren James Graham säger att Cumberbatch arbetade hårt för att ge en rättvis bild.

Benedicts främsta fokus var att det inte skulle bli för ensidigt. Att filmen inte skuldlägger honom (Cummings), säger Graham.

Brexit-förespråkarnas taktik har granskats sedan folkomröstningen, särskilt användningen av vilseledande slogans och riktade politiska annonser. I juli bötfällde valkommissionen ”Vote leave” för att ha brutit mot regler kring kampanjfinansiering.

I filmen dyker även bland andra brexit-företrädarna Boris Johnson och Nigel Farage upp.

About Sten

Check Also

Person skjuten utanför Vita huset

USATT-AFP En person har skjutits utanför Vita huset i USA, uppger landets president Donald Trump …