Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Danmark backar om kärleksbevis
Nu går det att ta Öresundsbron till Danmark. Men det gäller bara för den som har en dansk partner, ett barnbarn i landet eller äger ett sommarhus i Danmark. Arkivbild.

Danmark backar om kärleksbevis

DanmarkTT

Danmark har öppnat för att nordbor och tyskar får komma in i landet om de har en dansk partner.

Efter kritik backar regeringen från det tidigare kravet på att förhållandet ska styrkas med bland annat sms och bilder.

I förra veckan blev det känt hur Danmark går vidare med att åter öppna landet.

En del av de lättade restriktionerna rör gränserna. De är fortfarande stängda, men från och med måndagen får invånare i de nordiska länderna samt tyskar resa in om de har en dansk partner, ett barnbarn som bor i landet eller äger en sommarbostad i Danmark.

Den danska polisen har definierat vad som är en kärleksrelation, rapporterar DR och Jyllands-Posten

Bland annat krävs att förhållandet har varat en tid, minst sex månader. Personerna ska även regelbundet ha träffats fysiskt.

Dessutom ska den som reser till Danmark kunna uppge namn, adress och kontaktuppgifter till partnern samt kunna visa upp till exempel mejl, sms och foton som styrker förhållandet.

Men att polisen ska gå igenom människors telefoner kritiserades skarpt av både Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti.

Och nu har regeringen backat. Justitieminister Nick Hækkerup säger att det räcker med att parterna skriver under ett intyg.

Om man kommer från de nordiska länderna eller Tyskland och ska besöka sin partner så räcker det med att man printar ut ett papper och skriver under på att man har en kärleksrelation, säger han till DR.

Han säger att det kan uppstå situationer som polisen måste undersöka noggrannare.

De nya riktlinjerna kommer att börja gälla om några dagar.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …