Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Dansk militär testade al-Qaidas bombrecept
En terrorrättegång har inletts i Köpenhamns byret (tingsrätt) mot en 31-årig man som bott i Malmö. Arkivbild.

Dansk militär testade al-Qaidas bombrecept

DanmarkTT-Ritzau

Terrorrättegången i Köpenhamn mot en syrisk man som varit bosatt i Malmö har inletts.

Enligt åklagaren planerade han ett terrordåd med en bomb tillverkad av svavlet från tusentals tändstickor. Dansk militär har testat bombreceptet – som kommer från al-Qaida.

Det berättade specialåklagare Sonja Hedegaard, när rättegången mot den 31-årige mannen inleddes i Köpenhamns byret (tingsrätt) på förmiddagen.

Resultatet av militärens provsprängning kommer att redovisas senare under rättegången, som kommer att avslutas i mars.

Bombreceptet fanns i ett magasin som al-Qaida ger ut och samma bombrecept hittade polisen i en mobiltelefon tillhörande en 21-årig man som enligt åklagaren samarbetat med 31-åringen som nu står inför rätta.

Dömd i Tyskland

Den yngre mannen har redan dömts till sex och ett halvt års fängelse i Tyskland för inblandning i planerna på ett terrordåd i Köpenhamn.

21-åringen, som också han har syrisk bakgrund, stoppades vid en gränskontroll i Danmark i november 2016 då han kom resande från Tyskland. Eftersom hans papper inte var i ordning skickades han tillbaka till Tyskland.

Hans ryggsäck visade sig innehålla två köksknivar och mer än 17 000 tändstickor. Svavlet i dessa skulle användas för att framställa en eller flera bomber, har en domstol i tyska Ravensburg kommit fram till.

Min uppgift var att transportera väskan till Köpenhamn och lämna den till en kontaktperson på järnvägsstationen, har mannen förklarat inför domstolen.

Mannen har medgett att han sympatiserar med Islamiska staten.

Nekar till brott

Enligt åklagarsidan var 21-åringens plan att möta 31-åringen på Köpenhamns centralstation den 19 november 2016. Men 31-åringen nekar till brott och hävdar att någon verklig kontakt mellan de båda inte upprättades.

Polisen anser sig kunna bevisa att de två haft telefonkontakt dagarna före det planerade mötet, men samtalen varade bara några sekunder. Åklagaren anser att det beror på att männen efter de korta samtalen övergick till en annan kontaktform, som inte går att avlyssna.

Enligt åklagaren planerade den 31-årige mannen tillsammans med andra att döda slumpvis utvalda personer i den danska huvudstaden för att destabilisera eller ödelägga det danska samhället, som det uttrycks i åtalet. Dådet skulle genomföras med knivar och bomber.

Han har tidigare varit åtalad för en brandattack i en shiamuslimsk lokal i Malmö i oktober 2016, men friats. Malmö tingsrätt ansåg det dock bevisat att han var IS-sympatisör.

Polisen har under utredningen sökt efter en tredje person som skulle vara inblandad i planerna, utan att lyckas.

About Sten

Check Also

Orbán vädjar till kollegor i EU-grupp

UngernTT-AFP-Reuters Ungerns premiärminister Viktor Orbán kritiseras för att ha tillskansat sig mer makt på obestämd …