Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Man döms för terroristattack i Finland
Två kvinnor dog och ytterligare åtta personer skadades när Abderrahman Bouanane knivattackerade dem i centrala Åbo i augusti förra året. Bilden är tagen strax efteråt vid Salutorget i Åbo.

Man döms för terroristattack i Finland

FinlandTT/SPT

Den man som i fjol knivdödade två kvinnor och skadade ytterligare åtta personer Åbo i Finland har dömts till livstids fängelse för terroristbrott.

Det är första gången som någon döms för att ha utfört en terrorattack i Finland.

Det var i augusti i fjol som Abderrahman Bouanane attackerade tio människor i centrala Åbo.

Under rättegången erkände han två dråp och åtta dråpförsök men Egentliga Finlands tingsrätt valde att gå på åklagarens linje och dömde honom för terroristbrott samt för två mord och åtta mordförsök.

Enligt tingsrätten var det Bouananes avsikt att genom sina knivdåd injaga allvarlig fruktan hos befolkningen, vilket är ett kriterium för terroristbrott. Han har bland annat hoppats på att terrororganisationen Islamiska staten (IS) skulle ta på sig hans dåd.

Tingsrätten understryker att Bouananes knivattack var planlagd och skriver att han genomfört den på ett synnerligen rått och grymt sätt. Tingsrätten fäster uppmärksamhet vid att Bouananes telefon innehållit bilder från avrättningar och IS-relaterat material. Dessutom tog gärningsmannen med sig två knivar när han gick ut från en lägenhet i området S:t Karins och tog sig till Åbo centrum.

Domen har inte vunnit laga kraft och kan överklagas till hovrätten.

About Sten

Check Also

Drönare orsakade flygstopp i USA

USATT-Reuters 43 ankommande flygplan tvingades hålla sig kvar i luften över Newark-flygplatsen i New Jersey …