Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Dom mot Iran för fängslad journalist
Jason Rezaian tillsammans med sin fru Yeganeh Salehi efter frisläppandet 2016. Arkivbild.

Dom mot Iran för fängslad journalist

USATT-AFP

Iran döms att betala drygt 170 miljoner kronor till en amerikansk journalist som fängslades i Teheran 2014.

Men beslutet från domstolen i USA ses främst som symboliskt.

Jason Rezaian och hans fru greps i Irans huvudstad Teheran i juli 2014. Han anklagades då för spionage och dömdes senare i iransk domstol medan hans hustru släpptes fri efter två månader.

Skadeståndet på cirka 180 miljoner dollar är tänkt som kompensation till Rezaian och hans familj för det lidande och den ekonomiska förlust det innebar när han satt frihetsberövad. Rezaian ska under sin tid i fängelse bland annat ha utsatts för fysisk misshandel, berövats sömn och nekats vård samt hotats med avrättning.

Beslutet från domstolen är främst symboliskt och Iran väntas inte betala några pengar, uppger hans arbetsgivare The Washington Post. Jason Rezaian var tidningens korrespondent när han greps och tillbringade över ett år i fängelse. Efter 544 dagar släpptes han och flera andra fångar i en utväxling mellan USA och Iran. Beskedet kom samtidigt som Iran gått med på att kraftigt reducera sitt kärnenergiprogram i utbyte mot lyfta sanktioner mot landet.

”Att hålla en man som gisslan och tortera honom för att skaffa sig fördelar i förhandlingarna med USA är upprörande”, säger domaren Richard Leon i ett yttrande.

About Sten

Check Also

Tyskland: EU är inte bara en marknad

EUBryssel, TT:s korrespondent Coronakris och oeniga medlemsländer får hösten att se mörk ut i Europa. …