Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / ”El Chapo” inför skranket i New York
Joaquín "El Chapo" Guzmán visas upp för medier i Mexico City i januari 2016, sedan han gripits efter sex månader på rymmen. Arkivbild.

”El Chapo” inför skranket i New York

USATT-AFP

Den mexikanske knarkkungen Joaquín ”El Chapo” Guzmán står anklagad för att ha lett världens största drogkartell. Nu inleds rättegången mot honom i New York i USA, dit han utlämnades i januari i fjol.

Den omfattande processen beräknas kosta miljontals dollar och väntas pågå i över fyra månader.

Åklagarna har förberett sitt åtal under flera år och enligt juridiska experter har man närmast vattentäta bevis mot 61-åringen. Det innebär att Guzmán – som vid två tillfällen lyckats rymma från mexikanska fängelser – sannolikt kommer att få tillbringa resten av sitt liv i ett amerikanskt högsäkerhetsfängelse.

Guzmán står anklagad på elva punkter, bland annat för att hans kartell smugglat totalt över 155 ton kokain till USA mellan 1989 och 2014. Rättegången sker bakom stängda dörrar och identiteten på de tolv juryledamöterna kommer inte att offentliggöras.

Sinaloa-kartellen, som Guzmán grundade 1989, är fortfarande verksam och knarkhandeln och det drogrelaterade våldet är fortsatt ett akut problem i Mexiko.

About Sten

Check Also

Norge vill öka möjlighet till tvångsisolering

NorgeTT-NTB Helsedepartementet i Norge föreslår att smittskyddslagen ändras så att vården får möjlighet att tvångsisolera …