Home / Utrikes / Europa / Våldsam vinterstorm drabbar Europa
Ett träd fälldes av vinterstormen i Ratingen i västra Tyskland på onsdagen.

Våldsam vinterstorm drabbar Europa

EuropaTT-AFP-Reuters

Orkanvindar fällde träd och skapade oreda i trafiken i Europa när den kraftiga vinterstormen drog in. I Alperna har flera skidliftar slagits ut.

Minst tre personer har mist livet och många har skadats i ovädret.

Efter att ha gjort tiotusentals strömlösa i Irland och Nordirland fortsatte ovädret Eleanor, som i Tyskland har döpts till Burglind, in över Frankrike, Belgien, Nederländerna, Tyskland och vidare in över Centraleuropa med orkanstyrka i vindbyarna. Varningar har även utfärdats för delar av Spanien.

I Frankrike har en skidåkare dödats av ett fallande träd i Morillon och ytterligare ett 15-tal personer har skadats i stormrelaterade olyckor runt om i landet. Fyra av dem har fått allvarliga skador, enligt civilförsvaret.

Två personer omkom i Baskien i norra Spanien, sedan de svept bort av en kraftig våg.

I Heesch i Nederländerna har en person skadats av ett fallande träd och från Schweiz rapporteras minst åtta skadade.

Tåg spårade ur

Ett regionaltåg spårade ur nära Lenk i centrala Schweiz vid lunchtid. På toppen Pilatus nära Luzern uppmättes orkanbyar på 54 meter i sekunden, vilket är rekord, enligt schweiziska SRF. I kantonen S:t Gallen blev flera personer strandsatta i en skidlift när träd föll på en gondolvajer.

I Österrike har lavinrisken höjts till fyra på den femgradiga skalan i flera områden från onsdagseftermiddagen. Människor fick evakueras från en bergbana i Kitzbühel sedan en vindstöt skadat en av gondolerna, rapporterar nyhetsbyrån AFA.

I Nederländerna har myndigheterna stängt samtliga fem stora havsvallar, som ska hindra havet från att översvämma låglänta områden. Några av barriärerna har inte varit stängda på över tio år och det är första gången som alla fem, som färdigställdes mellan 1976 och 2002, har stängts samtidigt.

Eiffeltornet stängdes

Flera flygplatser stängde tillfälligt under onsdagsförmiddagen. Storflygplatserna Charles de Gaulle utanför Paris, tyska Frankfurt och Schiphol i Nederländerna har fått ställa in många avgångar.

Enbart i norra Frankrike har runt 200 000 hushåll varit strömlösa och vädertjänsten varnade för risk för översvämningar längs Atlantkusten. Eiffeltornet stängdes för besökare, men kunde öppnas sent på eftermiddagen när vindarna mojnat något. Översta avsatsen hölls dock fortsatt avstängd.

Ovädret drar vidare mot Korsika, där meteorologerna varnar för vindbyar på upp till 55 meter i sekunden.

Eleanor är den fjärde svåra vinterstormen som har drabbat Europa sedan december.

About Sten

Check Also

Två pojkar skadade vid båtkrock utanför Skanör

OlyckaTT Två pojkar har skadats, varav en allvarligt, i en båtkrock utanför Skanör i Skåne. …