Home / Utrikes / Europa / Löfven: Ring någon du bryr dig om
Förra årets nationaldagsfirande i Ludvika. I år blir det annorlunda.

Löfven: Ring någon du bryr dig om

NationaldagenTT

Firanden som ställs in och ceremonier som inte blir av – nationaldagen blir en nedtonad tillställning i spåren av coronakrisen.

Statsminister Stefan Löfven uppmanar i ett digitalt sänt tal alla svenskar att ringa någon de bryr sig om.

Svenska flaggans dag kallades den nationella festdagen när den firades för första gången 1916. Och det är väl på sin höjd vad årets firande kan bestå av: hissandet av flaggan.

Festligheter har ställts in över hela landet i spåren av coronakrisen. Det traditionsenliga firandet på Skansen i Stockholm blir dock av – men utan publik. Svenskarna får i stället följa det hela via sina tv-skärmar hemma i soffan.

”Många längtar”

Från tv-soffan kan man även följa Svenska institutets digitala firande: En 24 timmar lång livesändning, som inleddes med ett tal av statsminister Stefan Löfven (S).

Runt om i världen och här i Sverige längtar många efter någon de inte kan träffa nu, och längtar efter att allt ska bli som vanligt.

Löfven betonar vikten av internationellt samarbete i krisen, och vikten av att alla tar eget ansvar för att skydda de svagaste. Dessutom uppmanar han alla som lyssnar att ringa någon närstående, till exempel en äldre släkting, för att råda bot på den ensamhet som drabbat många under pandemin.

Fysisk distans behöver inte betyda emotionell distans, säger han.

Även kronprinsessan Victoria med familj önskade glad nationaldag i sändningen, och flera artister bidrar under dagen med konserter.

Regnigt firande

Även på andra håll i Sverige blir nationaldagen ovanligt lugn.

I Göteborg hålls vanligtvis ett stort firande i Slottsskogen, med konsert av Göteborgs symfoniker och dessutom en medborgarskapsceremoni där de göteborgare som blivit nya svenska medborgare välkomnas. Men i år är inget som vanligt. Festligheterna har ställts in, konserten är förinspelad och kan följas digitalt och medborgarskapsceremonin har flyttats till nästa år.

Även i Malmö skjuts välkomstceremonin upp, men resten av firandet har flyttat till nätet. På stadens Youtubekanal kan man ta del av tal från bland annat kommunfullmäktiges ordförande och landshövdingen för att komma i stämning.

Så det blev en ovanligt ovanlig nationaldag i år. Men vi hade i alla fall tur med vädret! Eller? Nej, inte ens det.

Det väntas nämligen bli regn och kyligare temperaturer på 10-15 grader i stora delar av landet.

Det blir regnigt väder att vänta i nästan hela landet. Frågan är inte om det kommer att regna på nationaldagen utan när, sa Henrik Reimer, meteorolog vid SMHI, till TT under fredagen.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …