Polens president Andrzej Duda. Arkivbild.

EU avvaktar om Polen

PolenBryssel, TT:s korrespondent

EU och Polen står kvar i varsin ringhörna i fajten om huruvida rättsstatens principer hotas eller inte av den polska regeringens agerande.

Presidentens kompromissförslag ska nu granskas innan saken går vidare.

EU-kritiken har under de senaste åren varit tung mot den polska regeringens agerande på framför allt domstolssidan. EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans nöjde sig ändå med att ”bara” informera EU-länderna om läget när frågan togs upp på EU-ministrarnas möte i Bryssel på måndagen.

Först vill man nämligen granska de purfärska kompromissförslag som lagts fram av Polens president Andrzej Duda.

Jag anser att den här reformen är av stor social betydelse och kommer att drivas igenom, sade Duda i Warszawa enligt Reuters.

”Ogrundat”

Hans förslag innebär bland annat att pensionsåldern i Högsta domstolen sätts till 65 år och att tre femtedelars majoritet i parlamentet ska krävas för att utse nya HD-domare. Om inte parlamentet kan enas ska det bli presidenten som får sista ordet.

I Bryssel ansåg samtidigt Polens biträdande EU-minister Konrad Szymanski att EU-kommissionens klagomål på landet inte håller.

En stor del av de rekommendationer vi har fått från EU är helt enkelt ogrundade, sade Szymanski enligt AFP.

”EU:s hjärta”

Inne på själva mötet fanns dock ett starkt stöd från en överväldigande majoritet av EU-länderna att fortsatt hålla trycket uppe.

Jag tror att det var väldigt väldigt bra för kommissionen att få det här starka stödet. Det här är en fråga om EU:s hjärta, sade Sveriges Ann Linde (S) efteråt.

Det viktigaste för mig är att alla runt bordet i dag sade att rättsstatens principer inte är något man väljer. Det är en skyldighet. Det är själva grunden i det europeiska samarbetet. Det berör oss alla, sade i sin tur Frans Timmermans på sin presskonferens.

Han hoppas fortfarande kunna prata sig fram till en lösning.

Jag uppmuntras av att den polska regeringen sagt att de vill ha en dialog med EU-kommissionen. Det är goda nyheter för mig, sade Timmermans i Bryssel.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …