"Stoppa Nato", manade demonstranter i Bryssel vid en protest förra helgen inför veckans Nato-toppmöte. Arkivfoto.

Tuffa svingar inför Nato-möte

NatoBryssel, TT:s korrespondent

Donald står mot Donald när Nato laddar för toppmöte i Bryssel.

Inte rättvist, fnyser USA-presidenten Trump om försvarsutgifterna.

Glöm inte vem som är din vän, kontrar EU-ordföranden Tusk.

Av Natos 29 medlemsländer är 22 samtidigt medlemmar i EU. Och bland många av dem har oron vuxit allt mer över vad de styrande i Vita huset egentligen tycker om samarbetet över Atlanten.

USA:s president har i allt hårdare ordalag klagat på att många europeiska Nato-medlemmar inte uppfyller försvarsalliansens målsättning om att lägga minst motsvarande två procent av sin BNP på försvaret. Handelsrelationerna är samtidigt minst sagt gnisslande med allehanda tullhot.

Senaste svingarna kommer i sedvanlig ordning via Twitter.

”Nato-länderna måste betala MER. USA måste betala MINDRE. Väldigt orättvist!” skriver Trump inför avresan till Europa och det Nato-toppmöte som inleds på onsdagen.

”Uppskatta era vänner”

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk vänder sig samtidigt direkt till den amerikanske presidenten.

Käre president Trump: Amerika har inte och kommer inte att få en bättre allierad än Europa. Min hälsning till Amerika är att lär er att uppskatta era vänner – för ni har inte så många, säger Tusk efter att ha skrivit under ett avtal om fördjupat samarbete mellan EU och Nato i Bryssel.

Europa var först ut att svara på när USA attackerades den 11 september (2001). Europeiska soldater har slagits sida vid sida med amerikanska i Afghanistan. 873 europeiska soldater har offrat sina liv – inklusive 40 från mitt eget hemland, Polen, betonar Tusk.

”Rakt och ärligt”

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg försöker samtidigt få alla sidor på gott humör. Nya siffror inför toppmötet visar att antalet medlemsländer som når upp till Natos tvåprocentsmål i år kommer att stiga till åtta – i alla fall om man räknar in de länder som lägger mer än 1,9 procent.

Ja, det kommer att bli raka och ärliga diskussioner. Men det här toppmötet kommer att visa att vi levererar, säger Stoltenberg på sin presskonferens inför toppmötet.

Alla har slutat att skära (i utgifterna). Jag vill tacka president Trump för hans ledarskap när det gäller försvarsutgifterna, säger Nato-basen.

Möter Putin

Att Trump under sin vecka i Europa även ska träffa Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors på måndag välkomnas av Jens Stoltenberg, som ett led i den ”dialog” som Nato vill ha med Moskva.

Även inför det mötet får dock Donald Trump en rak uppmaning från Donald Tusk.

Det är alltid värt att veta vem som är din strategiska vän och vem som är ditt strategiska problem, säger EU:s permanente rådsordförande i Bryssel.

About Sten

Check Also

Transpersoner får välja fängelse i Kalifornien

USATT Transpersoner, intersexuella eller icke-binära som sätts i fängelser i delstaten Kalifornien i USA ska …