Bara för att territoriet är förlorat innebär det inte att IS gett upp helt. Arkivbild.

Expert: IS har både ideologi och kunskap kvar

SyrienTT

IS territorium i Syrien må vara förlorat, men både ideologi och stridserfarenheter finns kvar. Nu kan IS omgruppera sig, och gå in i sovande celler för att återuppstå på nytt i andra former, enligt Mellanösternexperten.

Förlusten av IS-territoriet i östra Syrien innebär antagligen inte slutet för IS i regionen, tror Bitte Hammargren, Mellanösternexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

De har förlorat den sista territoriella kontrollen, men det betyder inte att de utplånats, säger hon.

Hon ser det som troligt att IS nu går in i ett nytt läge.

Omgrupperar sig

Ideologin finns kvar, och kunskapen och stridsvanan. De omgrupperar sig, rakar av sig skäggen, gömmer vapnen och går in i sovande celler.

IS består av folk med stor stridsvana, och det är inte bara vuxna män.

Frågan är vad som händer med IS-krigarnas barn, med nästa generation och hur det blir när IS omgrupperar sig medan ideologin lever kvar.

USA:s president Donald Trump sa i sitt tal i december att IS är besegrat, men det råder högst delade meningar om det, även i den högsta amerikanska ledningen, konstaterar hon. Så sent som på torsdagen sa den amerikanske befälhavaren Joseph Votel, som leder operationen i Syrien, att han motsätter sig ett amerikanskt tillbakadragande i Syrien.

Fotfäste i andra regioner

Kalifatet fortfarande har ledare, stridande, understöd från sympatisörer och resurser. Han har tidigare uppskattat att tiotusentals från IS har gått in i sovande celler i Syrien och Irak.

Men IS har även nått utanför Syrien och Irak, konstaterar hon.

De har också fått fotfäste i andra regioner, som i Nordafrika och Sahel. De har sin grogrund i krig, kaos och sönderfallande stater, där de försöker dra växlar på sunnibefolkningens missnöje.

Dessutom uppges den kurdiska milisen YPG ha krigsfångar från IS, berättar hon.

USA är på väg att överge dem nu, men YPG har omkring 2 700 krigsfångar från IS, män, kvinnor och 1 200 barn. Frågan är också vad som ska hända med dem, säger Bitte Hammargren.

About Sten

Check Also

Belarus släpper 1 000 som gripits i protester

BelarusTT-AFP-Reuters Belarus uppger att man släppt 1 000 personer som fängslats i samband med protesterna mot …