Home / Utrikes / Asien / Expertgrupp: Sällsynt chans att mäkla fred i Jemen
Jemens civilbefolkning har drabbats hårt av kriget. Här syns resterna av ett hus som rasat under striderna i staden Taiz. Arkivbild.

Expertgrupp: Sällsynt chans att mäkla fred i Jemen

JemenTT

Flera tidigare försök har misslyckats. Men sprickor i samarbetet inom den rebellallians som styr delar av Jemen ger Saudiarabien en sällsynt möjlighet att bryta det diplomatiska dödläget, enligt International Crisis Group.

För tre år sedan förde gemensamma fiender Huthirebeller och styrkor lojala med ex-diktatorn Ali Abdullah Saleh samman – trots betydande politiska och ideologiska skillnader. Alliansen kontrollerar norra Jemen samt huvudstaden Sanaa och kämpar sedan mars 2015 mot de saudiskledda styrkor som står på den jemenitiska regeringens sida i konflikten.

Men samarbetet har varit långt ifrån smärtfritt. I augusti i år kulminerade rykten om dålig stämning i ett ordkrig inför öppen ridå som belyste den misstro som skapat en djup spricka i alliansen. Saleh avfärdade rebellerna som militanta och de svarade med öppna hot mot ”förrädarna”.

Bråttom agera

Splittringen på upprorssidan skulle kunna utvidga och förlänga det redan förödande kriget i Jemen – eller så är det en möjlighet att röra sig mot fred, enligt International Crisis Group (ICG). Men det är bråttom.

”Det kräver att Saudiarabien och dess internationella uppbackare, inklusive USA och Storbritannien, agerar snabbt för att kapitalisera på den splittring som de har uppmuntrat, genom att stödja en omedelbar vapenvila och en inkluderande politisk lösning” skriver organisationen i en ny rapport.

Frustration

Kriget har krävt över 8 500 människoliv och skapat en enorm humanitär kris, men flera FN-ledda försök till förhandlingar har kollapsat. Bland de Iranstödda Huthirebellerna växer frustrationen och det finns en önskan, även bland Salehs anhängare, om ett slut på kriget, enligt ICG. Organisationen understryker att Riyad måste motstå frestelsen att utnyttja situationen militärt, och i stället leda regionala ansträngningar för att trappa ned konflikten.

”Tiden är mogen, men möjligheten kan lätt glida i väg”, slår ICG fast.

About Sten

Check Also

Världens officiellt äldsta man har somnat in

StorbritannienTT-AFP Bob Weighton var enligt Guinness rekordbok fram tills på torsdagen den äldsta nu levande …