Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Fängslad politiker valtalade i turkisk tv
Selahattin Demirtas på ett foto från fängelset som hans parti HDP offentliggjorde den 8 juni i år. Arkivbild.

Fängslad politiker valtalade i turkisk tv

TurkietTT-Reuters

Den fängslade presidentkandidaten för Turkiets pro-kurdiska opposition har framträtt i turkisk tv för första gången på över ett och ett halvt år. Selahattin Demirtas höll på söndagen ett valtal inför de kommande turkiska valen.

Demirtas har varit frihetsberövad i nästan 20 månader och anklagas för att ha kopplingar till den terrorstämplade gerillarörelsen PKK, något han förnekar. Om han döms riskerar Selahattin Demirtas ett fängelsestraff så långt som 142 år.

Men trots att han hålls fängslad utsågs Demirtas förra månaden till presidentkandidat för det prokurdiska partiet HDP.

Påtagligt avmagrad

Den enda anledningen till att jag fortfarande är här är för att AKP är rädda för mig. De tror att det är modigt att bakbinda mig och att gå från torg till torg och sprida anklagelser mot mig, sade Selahattin Demirta om Turkiets styrande parti, det konservativt islamistiska Rättvise- och utvecklingspartiet AKP som landets president Recep Tayyip Erdogan företräder.

Demirta är en av Turkiets mest kända politiker och enligt Reuters såg han påtagligt avmagrad ut när han framträdde i statliga TRT. Hans anförande varade i tio minuter – och framträdandet ska han enligt turkisk vallag ha haft rätt att genomföra.

Trolig andra valomgång

De utmanar öppet författningen genom att utpeka mig som skyldig trots att det inte finns någon fällande dom mot mig, och de försöker styra folket genom desinformation, fortsatte han.

Söndagen den 24 juni hålls tidigarelagda president- och parlamentsval i Turkiet. Om ingen presidentkandidat får över 50 procent av rösterna så går de två med flest röster vidare till en andra omgång. Opinionsmätningar tyder på att president Erdogan kommer att bli omvald, men troligtvis efter en andra valomgång i juli.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …