Home / Utrikes / Asien / Färre nya virusfall i Kina
Sjukvårdare behandlar en virussmittad patient på Jinyintansjukhuset i Wuhan i Hubeiprovinsen i Kina.

Färre nya virusfall i Kina

CoronavirusTT-AFP

För tredje dagen minskar antalet nya registrerade sjukdomsfall i det nya coronaviruset.

Landet forsätter med drastiska åtgärder för att stoppa smittan, samtidigt som president Xi Jinping kan ha känt till smittan långt tidigare än omvärlden tidigare vetat.

I snart fyra veckor har invånarna i mångmiljonstaden Wuhan befunnit sig i karantän. Sammanlagt har 56 miljoner människor i den kinesiska provinsen Hubei skurits av från omvärlden och stora delar av befolkningen är beordrade att hålla sig inomhus.

Trots de drastiska åtgärderna har spridningen av viruset fortsatt. Men nu kan virusspridningen ha börjat plana ut. Ett nytt snabbare sätt att diagnostisera smittan gjorde att antalet personer som konstaterats bära på viruset sköt i höjden tidigare i veckan, men sedan dess har de nya fallen minskat.

68 000 smittade

Det senaste dygnet har 1 843 infekterade registrerats i den värst drabbade kinesiska provinsen Hubei, jämfört med gårdagens 2 420 nya fall. I hela Kina har 2 009 personer diagnosticerats det senaste dygnet, enligt myndigheterna.

Minst 68 000 människor har nu smittats av viruset, som dök upp i Hubeis huvudstad Wuhan i slutet av förra året.

Dessutom har ytterligare 139 personer avlidit i provinsen. I övriga Kina har tre personer avlidit det senaste dygnet och dödsiffran är nu uppe i över 1 660.

Sedlar i karantän

På lördagen avled den första personen utanför Asien i smittan, en 80-årig turist från Wuhan som hållits i karantän på ett sjukhus i Frankrike. Dödsfallet är det fjärde utanför Kina. Tidigare har Filippinerna, Hongkong och Japan haft varsitt dödsfall.

Samtidigt som smittan visar tecken på att plana ut fortsätter Kina att sjösätta drastiska åtgärder för att få stopp på viruset. Kinas centralbank meddelade på lördagen att använda sedlar kommer att samlas in, desinficeras och låsas in i 14 dagar innan de släpps ut i handeln igen.

I huvudstaden Peking måste numera invånare som återvänder efter att ha varit ute och rest sitta i karantän i sina lägenheter i två veckor.

Jinping visste

Kinas president Xi Jinping har krävt fortsatt hårda åtgärder. Enligt nya uppgifter ska presidenten redan den 7 januari ha agerat för att stoppa spridningen av coronaviruset, rapporterar The New York Times, som har publicerat ett tal som den kinesiske ledaren höll den 3 februari.

Om uppgifterna stämmer betyder det att Xi Jinping började utfärda order för att stoppa virusets spridning omkring två veckor innan han uttalade sig om det offentligt.

I talet antyder den kinesiske presidenten att det var han själv som gav order om att sätta mångmiljonstaden Wuhan i karantän.

”Talet bevisar för första gången att han var medveten om viruset medan tjänstemän i dess epicentrum offentligt tonade ner farorna”, skriver The New York Times.

About Sten

Check Also

Dominic Cummings: Hjärnan bakom Boris Johnson

StorbritannienTT Han rör sig vanligtvis i kulisserna. Men nu har Dominic Cummings hamnat i strålkastarljuset …