Efter valet 2010 blev det omval till landstinget i Västra Götalandsregionen, men först efter nio månader. Regeringen föreslår att omval ska göras snabbare än så.Arkivbild.

Felaktiga val ska göras om snabbare

PolitikTT

Om något görs fel i de svenska valen nästa år ska omval ske snabbare än vad som gäller nu.

Det föreslår regeringen i en proposition.

Man kan inte ha en situation där kommuner och landsting inte kan styras under en lång tid. Upptäcker man att det skett några misstag i samband med valen bör man så snabbt som möjligt kunna utlysa nyval, säger justitieminister Morgan Johansson (S), till TT.

Innebörden av förslaget är att omval ska ske så snart som möjligt, som längst tre månader efter det att valprövningsnämnden beslutat att omval måste göras. Efter valen 2014 skedde ett omval, i Båstads kommun. Men det blev inte av förrän i maj 2015.

Lika länge dröjde det innan omval blev gjorda till landstingsfullmäktige i Västra Götaland samt i Örebro kommun, efter valen 2010. Också de ägde rum i maj året efter.

Möjligheterna till omval finns ju sedan tidigare, men reglerna har utgått från att man måste göra om allt från början. Nu förenklar vi, säger Morgan Johansson.

Förenklingen innebär att inga nya partier tillåts ställa upp jämfört med det ordinarie valet och kandidatlistorna ska vara desamma, såvida någon inte har avlidit, till exempel.

Det gör att man kan nypa tiden så mycket att snabbare omval blir möjligt, säger Johansson.

About Sten

Check Also

Iransk diplomat inför rätta i Belgien

BelgienTT-Reuters Fyra iranska medborgare – däribland en diplomat – ställs under fredagen inför rätta i …