Poliskontroll av utpasserande från vintersportdistriktet Paznauntal i österrikiska Tyrolen på lördagen.

Fler än fem får inte umgås i Österrike

CoronavirusTT-AFP-Reuters

Sammankomster med fler än fem personer förbjuds i Österrike och medborgarna uppmanas att enbart lämna hemmet för att handla mat eller hjälpa andra. Runt om i världen införs nya restriktioner för att stoppa coronavirusets utbredning.

Österrike aviserar kraftfulla åtgärder för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Från och med måndag förbjuds sammankomster med fler än fem personer och på tisdag beordras landets restauranger att slå igen portarna.

”Österrikare uppmanas att isolera sig själva. Det innebär att bara umgås med människor som de bor med”, skriver förbundskansler Sebastian Kurz kansli i ett uttalande, där man uppmanar medborgarna att bara lämna hemmet för att handla mat eller hjälpa andra.

Nya reserestriktioner

På tisdagen träder nya inreserestriktioner i kraft mot Storbritannien, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. Resenärer från dessa länder ska enbart släppas in om de genomgår två veckors hemmakarantän eller om de har ett aktuellt intyg som kan bevisa att de är friska.

Sedan tidigare har Österrike stängt gränserna mot grannländerna Schweiz och Italien, stängt skolor och de flesta butiker samt satt områden i österrikiska Tyrolen i karantän.

Österrike hade på lördagen 602 bekräftade fall av coronasmitta och ett dödsoffer.

Stängt i Spanien

Även Spanien har under helgen infört liknande restriktioner. Premiärminister Pedro Sánchez, vars hustru konstaterats vara smittad, meddelade på lördagen att invånarna i landet förbjuds att lämna sina hem annat än för att ta sig till arbetet, besöka sjukvården eller göra nödvändiga inköp. Alla butiker förutom mataffärer och apotek ska hållas stängda liksom konferens-, fritids- och idrottsanläggningar samt teatrar och biografer.

Spanien är det näst värst drabbade landet i Europa efter Italien. Det totala antalet bekräftade fall uppgår till omkring 6 250. Närmare 200 spanjorer har mist livet.

Hygieniskt kommunval

I Frankrike stängde under söndagen de flesta inrättningar förutom livsmedelsbutiker, apotek och bensinstationer.

Vi måste absolut begränsa hur vi rör oss, säger premiärministern Édouard Philippe.

Söndagens kommunalval kommer dock att genomföras som planerat, men för att minimera smittorisken har myndigheterna gett order om att möjliggöra handtvätt i vallokalerna och uppmanat människor att ta med sina egna pennor.

Frankrike hade på lördagen omkring 4 500 bekräftade coronafall och närmare 100 dödsoffer.

Nya länder

Det hårt drabbade Italien har sedan tidigare förbjudit folksamlingar, begränsat resor och stängt skolor, universitet och de flesta affärer.

Fortfarande tillkommer nya länder i statistiken. Bland annat har Uzbekistan i Centralasien rapporterat sitt första fall och även Kongo Brazzaville i västra Afrika.

Enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanställning har vid lunchtid på söndagen 154 620 fall av smitta bekräftats i 139 länder och territorier, medan antalet döda världen över uppgår till 5 796. Det är en ökning med 2 839 fall och 23 döda sedan lördagskvällen.

About Sten

Check Also

Nya helikopterräddningar vid USA-bränder

USATT-Reuters-AFP Torra vindar fortsatte att försvåra släckningsarbetet av de stora terrängbränderna i Kalifornien på tisdagen. …