Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Fler häktas för vapenbrott efter lagändring
Antalet häktade för vapenbrott har ökat. Arkivbild.

Fler häktas för vapenbrott efter lagändring

PolisenTT

Antalet häktade för vapenbrott har femfaldigats under 2018 jämfört med året före. Det visar ny statistik från polisen.

Den 1 januari 2018 genomfördes en straffskärpning för olika typer av vapenbrott. Det kan nu avläsas i polisens statistik för året som gått. Förra året häktades 328 personer misstänkta för vapenbrott. Det innebär att polisen i genomsnitt tar en person per dag misstänkt för vapenbrott och därmed får bort farliga vapen från gatan. 2017 häktades 65 personer för samma brott.

Eftersom polisen har fått det här verktyget så är det lättare att inrikta sig på att söka efter vapen, säger Katarina Friskman, pressekreterare vid polisens nationella mediecenter.

Nu är det automatisk häktning då miniministraffet är två års fängelse.

Ärenden till åklagare

Statistiken visar också att polisen redovisar fler ärenden till åklagare i sju av tio brottskategorier. De tre kategorier där antal ärenden som går till åklagare minskat är skadegörelsebrott, tillgreppsbrott – exempelvis stöld eller rån – och tillgrepp i butik.

Totalt är det 3,7 procent fler ärenden som redovisas till åklagare jämfört med förra året. Polisen menar att trenden nu har vänt efter en nedgång 2013–2015.

Resultatet visar att polisen tagit sig förbi de svaga åren då polisreformen genomfördes. Sedan är det inte det enda skälet, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Inkomna ärenden

Antalet inkomna ärenden till polisen ligger däremot stabilt. Totalt inkom drygt 1,2 miljoner ärenden under fjolåret. Jämfört med de senaste två åren är skillnaden försumbar. Men en kategori sticker ut, bedrägeribrotten ökar med nästan 13 procent.

Siffrorna visar svart på vitt att bedrägeribrotten ökar, den typen av brott där äldre blir lurade när någon ringer upp och låtsas ringa från en bank till exempel, säger Katarina Friskman.

Totalt anmäldes över 165 000 bedrägeribrott, en ökning med 18 942, medan bara totalt 9 359 redovisades till åklagare under året.

Rättad: I en tidigare version angavs det i rubriken fel uppgift om vilka som häktar.

About Sten

Check Also

Ökade växthusgasutsläpp från trafiken

MiljöTT Förra året ökade utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken med 0,5 procent enligt en rapport …